Pēdējos gados analītiķi Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāju galvās ieprogrammējuši, ka efektīvākais uzbrukums grozam ir aiz trīspunktu metiena līnijas. Dzīvojam laikmetā, kad šādu metienu skaits sasniedzis nebijušus augstumus. Kurā brīdī šis "modes trends" aizsākās?

70. gados basketbolistus izaicināja uzbrukt no distances. Primārais uzdevums bija neatļaut pretiniekam pietuvoties grozam. Savukārt šodienas spēlē liels uzsvars tiek likts uz spēlētājiem, kas veiksmīgi spēj aizsargāties perimetrā. Tam ir vairāki iemesli, bet galvenokārt jāpateicas trīspunkta metiena līnijas ienākšanai līgā 1979. gadā. Zīmīgi, ka togad debijas sezonu piedzīvoja basketbola leģendas – Maģiskais Džonsons un Lerijs Bērds.

1979. gadā tālmetienu līnijai bija eksperimentāla funkcija. Pirmajā sezonā visaktīvāk trīspunktu metienu līniju lika lietā Braiens Teilors, kurš kopumā izpildīja 239 metienus un realizēja 90. Drīz vien NBA piemēram sekoja arī citas pasaulē atpazīstamas basketbola līgas vai organizācijas - NCAA, FIBA u.c., ieviešot jauno strīpu uz laukuma seguma. NBA trīspunktu metienu līnijas attālums bija 6,71 metrs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp