Jauna finanšu nozare, kas visā pasaulē kļūst arvien populārāka

Māris Kūrēns
, Financenet žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Latvijā šobrīd ledu lauž jauna tipa uzņēmumu kapitāla finansēšanas platforma “Fintelum”. Kopfinansējuma nozare gan Latvijā, gan pasaulē vēl ir visai jauna, tādēļ uzņēmuma vadītāja Liza Aizupiete, kā arī jurists un atbilstības speciālists Arvis Ērmiņš intervijā portālā TVNET pastāstīja plašāk par pašu nozari, Eiropas regulējumu un kriptovalūtu nozīmi tajā.

Ērmiņš precizē, ka kopfinansējumam ir vairāki tipi.

“Pirmais no tiem ir produkta vai pakalpojuma iepriekšpārdošana kā kopfinansējums, otrais ir kapitāla līdzdalības kopfinansējums, kad tiek ieguldīts uzņēmuma vērtspapīros. Trešais ir aizdevuma tipa kopfinansējums, kas ir populārs nekustamo īpašumu jomā, kad nauda tiek aizdota kāda projekta īstenošanai. Ceturtais tips ir patērētāju kreditēšana ar platformu palīdzību, kas gan netiek ietverta jaunajā ES kopfinansējuma regulā,” skaidro Ērmiņš.

Viņš uzsver, ka gandrīz katrai valstij Eiropā sākotnēji bija savs nacionālais regulējums. Pirms gada beidzot tika pieņemta Eiropas līmeņa regula.

“Eiropas kopfinansējuma pakalpojumu sniedzēju regula – bija nepieciešams astoņu gadu darbs, lai to izlobētu. Pagājušā gada oktobrī regula tika pieņemta, un stājās spēkā mēnesi vēlāk,” saka Ērmiņš.

Aizupiete gan piebilst, ka Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestāde (ESMA), kas ir Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Eiropas ekvivalents, tikai šī gada novembrī sāks izsniegt tehniskos parametrus tam, kā šī regula ir jāpiemēro. Tāpēc šis regulējums līdz galam nav piemērojams – tas notiks vēlāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu