No visas apkārtējās pasaules noslēpta zemledus militārā bāze, kurā tūlītējas izšaušanas gatavībā glabājas kodolieroču palaišanas iekārtas, – šāds apraksts atgādina kādu Džeimsa Bonda filmas scenāriju un rada asociācijas ar nostāstiem par soda izbēgušo nacistu mājvietu Antarktīdā. Taču, par spīti šim fikcionāli baismīgajam aprakstam, šāda veida bāze kļuva par realitāti Aukstā kara augstāko saspīlējumu laikā.

Paslēpta vairākus simtus kilometru iekš Grenlandes ledāja, ASV militāro spēku uzturētā "Camp Century" bija viens no ambiciozākajiem projektiem cīņā par kodolpārspēku ar Padomju Savienību. Bāzes salīdzinoši īsais darbības laiks un sekojošās desmitgades nolemtībā sniedz ieskatu cilvēces pārgalvīgajās ambīcijās un to potenciāli traģiskajās sekās, ko izjutīs nākotnes paaudzes.

1951. gadā Amerikas Savienotās Valstis un Dānija – divas NATO dibinātājvalstis - parakstīja Grenlandes aizsardzības līgumu. Līgums ļāva ASV izbūvēt militārās bāzes Grenlandē, tādējādi nodrošinot Ziemeļamerikas kontinenta perifērijas aizsardzību pret potenciālu Padomju Savienības uzbrukumu pāri Ziemeļu Ledus okeānam. Drīz vien Grenlandes nomalēs tika izbūvētas trīs gaisa bāzes, kuras nodrošināja vidēja darbības rādiusa stratēģisku bumbvedēju apgādi un degvielas uzpildi

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X