Puisis, kuram neticēja, - Stefans Karijs

Stefans Karijs Foto: Reuters/ScanPix
Miks Kuncevičs
CopyDraugiem X Whatsapp

Vienam no visu laiku izcilākajiem saspēles vadītājiem Stefanam Karijam Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) rit 12. gads. 80. un 90. gadu paaudze runā, ka populāro oranžās bumbas spēli izmainīja leģendārais Maikls Džordans. Kā arī nenoliedzami notika. Jaunā paaudze tāpat runās par Kariju un viņa atstāto ietekmi uz basketbolu.

Kā viss sākās?

Karijs savas bērnības dienas pavadīja Ziemeļkarolīnas štatā. Lai arī patiesībā viņš nenāk no turienes, dzīve bija piespiedusi apmesties dažādās pilsētās, kur basketbolu spēlēja viņa tēvs. Dels Karijs lielāko daļu savas karjeras pavadīja Šarlotas “Hornets” sastāvā. Visi Kariju mūsdienās zina kā izcilu snaiperi, kurš ar augstu precizitāti uzbrūk no tālmetiena līnijas. Tāds bija arī viņa tēvs. Dels 90. gados bija viens no labākajiem snaiperiem NBA laukumos. Jaunais Karijs bieži apmeklēja tēva spēles, kur vēroja vienu no tā laika precīzākajiem metējiem.

Pēc šīm rindām varētu šķist, ka Stefanam ceļš līdz NBA būs viegls, gluds, bet reālā dzīve pavēra pavisam citu ainu.

Pirmos soļus kā basketbolists Karijs spēra laikā, kad viņa tēvs pārstāvēja Toronto "Raptors". Tolaik nelielā auguma puisis sāka spēlēt vietējā Kvīnsvejas kristīgās koledžas komandā. Jaunais censonis vienībai palīdzēja nospēlēt visu sezonu bez neviena zaudējuma. Tēvs par savu dēlu toreiz izteicās tā: "Man liekas, Toronto laikapstākļi viņu norūdīja." Pēc tam, kad tēvs nolēma savus basketbola apavus kārt uz nagliņas, ģimene pārcēlās atpakaļ uz Šarlotu. Tur Karijs piebiedrojās citai Kristīgās skolas basketbola komandai. Viņš tajā gadā palīdzēja komandai izcīnīt trīs titulus. Šķita jau, ka tūlīt sekos piedāvājumi no vairākām prestižām universitātēm, bet tā nenotika. Koledžas nevēlējās tik tievam, mazam puisim piedāvāt stipendiju. Karijs svēra vien 70 kilogramus. Skauti par viņu nebija augstās domās, nesaredzēja iespējas tikt NBA, kur nu vēl kļūt par superzvaigzni.

"Vienīgā lieta, ko skautingā par mani visus vidusskolas gadus rakstīja, bija, cik augumā esmu pāraudzis savu tēvu," sacīja Karijs. Beigās Stefans saņēma piedāvājumu no Devidsonas universitātes komandas "Wildcats". Nospēlēja zināms veiksmes faktors, jo treneris puisi labi pazina - viņa dēls ar Kariju bija labi draugi. Tā ir neliela universitāte, kur zinības apgūst mazāk par 2000 studentiem. Pirmais gads Karijam padevās ļoti labs - vidēji spēlē gūti 21,5 punkti, kas bija labākais rādītājs NCAA starp pirmgadniekiem. Savā seniora koledžas gadā viņš savu spēli pacēla vēl augstākā līmenī, izceļoties ar vidēji 28,6 punktiem. Pēc individuāli veiksmīgā gada Karijs nolēma pieteikties 2009. gada NBA draftam. Kaut arī spēlēja veiksmīgi, Karijam ļoti daudzi neticēja.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu