Baroni tiešām prata apglabāt cilvēkus. Palūkojiet baronu kapličas, kuru pie mums galīgi netrūkst. Palūkojiet. Viena otra kapliča teju lielāka par mūsu prezidenta pili. Drupas jau gan atlikušas no tām kapličām. Reiz biju meža vidū – ārkārtīgi baisā baronu kapličā. Gandrīz ievēlos pie baroniem pa kaut kādu saziņas caurumu zemē. Kolonnas tādas, ka galva uz aizmuguri lūzt skatoties. Spokus arī redzēju. Izrādījās, ka tie bija pie koka pielipušas piepes ne spoki, bet tāpat bailīgi.

Talsu novada Ģibuļu pagasta centrā Pastendē atrodas vieni no daudzajiem baronu kapiem Latvijā – Pastendes muižas baronu fon Hānu kapi un kapliča. Lai arī ekspedīcijas mērķis šoreiz bija Gaviļnieku kapi un Bīlavu velna laiva, baronu rēgu un kapu vilināti, tomēr piestājām arī šajā visai gleznainajā vietā, kur reiz glabāti baronu Hānu dzimtas pārstāvji.

Pēc neilga pārtraukuma atkal esam ceļā. Vecais sastāvs: es – rakstnieķelis - un draugs Jānis - “fotogrāfnieķelis”. Braucam uz Gaviļnieku kapiem, kur, kā runā tviterī, esot apglabāti tikai tie cilvēki, kas miruši savā dzimšanas dienā vai citos svētkos. Kā izrādās – viltus ziņas. Gatavās muļķības. Velti iztērēts benzīns un laiks. Bet nieki. Dodamies tālāk uz Bīlavu velna laivām, kur, kā runā cilvēki, kaut kāds vietējais avantūrists esot slēdzis līgumu ar pašu velnu, lai tas ar smiltīm aizber jūras šaurumu starp Sāmsalu un Kolkas ragu. Tas, raugi, vajadzīgs, lai vācu kuģiem būtu slēgta ieeja jūras līcī, tādējādi arī atņemta iespēja piestāt Kurzemes krastā. Velns tomēr nav paspējis ar laivu aizvest smiltis līdz galam, jo rītausmā sācis kliegt gailis, tāpēc velns aizbēdzis uz elli, aiz sevis atstājot pārakmeņojušās laivas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X