Gaza jau ilgi ir viena no tām ģeopolitiskajām problēmām, par ko visi labprāt vienkārši nedomātu. Izraēla noteikti vēlētos palestīniešu anklāvu izstumt gan no savas teritorijas, gan no kolektīvās apziņas. Līdzīgi jūtas arī Ēģipte, neskatoties uz to, ka vārdos dažkārt pauž pretējo. Kad vien atsākas runas par mieru reģionā, Gaza gandrīz vienmēr paliek otrajā plānā.

Taisnība, ka cilvēktiesību un palīdzības organizācijas regulāri publicē detalizētus ziņojumus par briesmīgajiem apstākļiem, kādos jādzīvo diviem miljoniem Gazas iedzīvotāju. Viņi iesprostoti vienā no pasaules visblīvāk apdzīvotajām un trūcīgākajām pasaules vietām. Taču trūkuma un ciešanu "grāmatvedības uzskaišu" auditorija sarūk katrreiz, kad pasaules uzmanību piesaista kāda cita humānā krīze. Līdz ar to nekad pat nepietuvojamies pastāvīgam risinājumam Gazā.

Pašreizējais vardarbības uzliesmojums notiek pēc pazīstama scenārija: "Hamas" un tā sabiedrotie šauj raķetes uz Izraēlu, kura atbild ar gaisa uzlidojumu viļņiem. Pēc katra šāda konflikta (pēdējais lielais uzliesmojums bija 2014.gadā) situācija atgriežas pie tā paša disfunkcionālā status quo. Starptautiskā kopiena drīz vien pievēršas citām lietām, bet humānā situācija Gazā kļūst vēl sliktāka. Pēc laika šis cikls atkal atkārtojas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X