Ļoti iespējams, viņa rokrakstu jau esat iepazinuši agrāk – 2020. gadā izdotajā kopdarbā ar Zani Zustu, grāmatā "Tarakāni tavā galvā". "Pāru (ne)būšanas" - tik precīzi nodēvēta psihoterapeita Gata Līduma grāmata par attiecību likstām, kas preparētas caur desmit baušļu prizmu. Tas ir kompakts un jaudīgs apkopojums par tām svarīgajām lietām pāru attiecībās, kuras mums vajadzētu zināt, – jo agrāk, pirms pagūts iebraukt auzās, jo labāk.

Teorētiski cilvēks vēlas izveidot attiecības, kurās pavadīt kopā mūžu. Tomēr – vai vienmēr vērts tās censties mākslīgi uzturēt un uzlabot, ja jūti – te ir smelts, smelts un izsmelts vai arī esam laika gaitā izauguši par pārāk atšķirīgiem cilvēkiem.

No vienas puses, uz to var skatīties tā – cik jēgpilni ir pātagot beigtu zirgu un cerēt, ka tas vēl piecelsies un skries. Droši vien tas ir muļķīgi. No otras puses – kā zināt, ka zirgs ir beigts? Tajā brīdī tas paliek subjektīvi. Līdzās nav bijis veterinārārsts, kas pataustījis kaklu un apstiprinājis, - jā, šis zirgs ir beigts. Pāru lieta ir ārkārtīgi smalka matērija. Ir tik ļoti daudz dažādu perifēru blakusesošu procesu un lietu, kas ietekmē. Sistēma, kas ļoti pilna dažādiem saskaitāmajiem. Pāris “nenobeidzas” vienkārši tāpat. Bijuši pat vairāki simti lietu, kuras, kopā sanākot vienā fāzē, iesvārstoties līdzīgās amplitūdās, izraisīja to, ka zirgs nomira. Bet varbūt varēja nenomirt? Jūs vienmēr maksājat vairāk par zālēm, lai ārstētu akūtu saslimšanu, nekā par veselīgu uzturu, ko lietojat ilgstoši. Ja nomira – netika pietiekami investēts. Grāmatā mēģinu ieteikt, ka nav tā, ka pāris vienkārši “nomira”. Tā nenotiek. Ja tas notika, jau sen kaut kas ir ticis darīts nepareizi vai neizdarīts pareizi, un rezultātā vairs negribam būt kopā viens ar otru.

Ir pāri, kas satiekas ļoti jauni - vidusskolā. Šķiet gandrīz neiespējami, ka šāds pāris noturēsies kopā, ies kopīgo ceļu - viņi ir satikušies, vēl neiepazinuši sevi.

Patiešām ir jāsasniedz kaut kāda brieduma pakāpe, lai cilvēks vispār varētu kaut kādā mērā par sevi galvot, teikt – es šo vēlos darīt kopā ar tevi. Bet man ir jautājums – vai jūs pazīstat kādu šādu pāri, kas devītajā klasē iemīlējās un līdz 80 gadu vecumam ir kopā nodzīvojuši, vai tikai lasāt par tādiem grāmatās?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X