Izspiedējvīruss, paralizēts ASV lielākais degvielas cauruļvads un 4,4 miljonu dolāru liela izpirkuma maksa - tie ir tikai galvenie pavērsieni līdz šim lielākajā kiberuzbrukumā ASV kritiskajai infrastruktūrai. Šim notikumam aizkadrā ir vesela noziedzīgā industrija, kurā pat nepilnu gadu vecs kibernoziedznieku grupējums spēj sapelnīt 90 miljonus dolāru.

"Colonial Pipeline" ir ASV lielākais degvielas cauruļvads, kurā tiek transportēti 2,5 miljoni barelu degvielas dienā jeb gandrīz puse no Austrumkrastā patērētā benzīna, dīzeļdegvielas un lidaparātu degvielas apjoma. Taču piektdienas, 7.maija, rītā notika kas negaidīts. Cauruļvada vadības telpas datorā parādījās hakeru paziņojums, kurā bija pieprasīta izpirkuma maksa - 75 bitkoini. Uzņēmums bija kļuvis par izspiedējvīrusa upuri.

Kaut arī ziņu virsraksti un diskusijas sabiedrībā biežāk koncentrējas uz valstu valdību savstarpējām attiecībām, arī nevalstisko spēlētāju rīcībai var būt tālejošas sekas.

"Colonial Pipeline" gadījums licis uzdot daudzus sarežģītus jautājumus. Vai maksāt izpirkuma naudu noziedzniekiem? Kā reaģēt uz uzbrukumiem nozīmīgiem infrastruktūras objektiem?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X