„Ar pavēli notriektā“ pasažieru lidmašīna Minskā, „strīpā“ noindētie spiegi ārzemēs liecina, ka diktatori sāk rīkoties aizvien bezkaunīgāk. Agrāk, aukstā kara laikā pretinieki esot uzvedušies „zināmā mērā džentlmeniski jeb solīdi" - saka bijušais krievu spiegs Sergejs Jarinovs rietumu žurnālistiem. Savā grāmatā (KGB-DGSE, deux espions face à face) viņš apraksta, kā tas viss tiek plānots, realizēts un aptumšots medijos.

Ryanair piespiedu nosēdināšana viena žurnālista dēļ vairāk izskatās pēc impulsīvas, nevis pārdomātas un tālredzīgas akcijas. Nikna pļaukāšana un savējo iebaidīšana. Bijušo krievu spiegu indēšanas Lielbritānijā novērošanas kameru priekšā arī izskatās vairāk pēc draudiem konkrētām personām ārzemēs, nevis stratēģiskas darbības. Tie ir demonstratīvi uzbrukumi publiski, neslēpjoties.

Vai ir korekti nosaukt šodienas Krieviju, Turciju vai Filipīnas par fašisma valstīm? Zinātnieku viedokļi nedaudz atšķiras. Daļa uzskata, ka šādi apzīmēt režīmus būtu „vēsturisks pārspīlējums“, turpretī citi domā, ka tas būtu ļoti pareizi, jo labāk izgaismotu totalitārās varas uzbrukumus demokrātijai un tās principiem.

CopyLinkedIn Draugiem X