81 cilvēks. Tieši tik no Latvijas pieteikušies Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) astronautu atlasei. Uz astronautu vakancēm konkurence ir “mežonīga” - prognozējami, ka uz trim līdz piecām vietām no visas Eiropas būs pieteikušies vairāki desmiti tūkstošu cilvēku. Toties tiem, kas izturēs vairākas atlases divu gadu garumā, būs reāla iespēja lidot uz Mēnesi NASA “Artemis” programmā. TVNET sarunājas ar Latvijas Kosmosa industrijas asociācijas prezidentu Paulu Irbinu – vienu no astronautu kandidātiem.

Vēsts, ka Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) astronautu atlasē pieņemta jūsu un citu Latvijas pilsoņu kandidatūras, ir, lai arī neliels, tomēr solis tuvāk kosmosam. Ko tas īsti nozīmē un kas sekos tālāk?

Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) aptuveni reizi desmit gados izsludina pieteikšanos astronautu atlasei. EKA kopā ar NASA piedalās daudzās misijās - kopā uzbūvēja un apsaimnieko Starptautisko kosmosa staciju (SKS), kurā notiek daudz eksperimentu, kas vajadzīgi gan tālākai kosmosa izpētei, gan lai attīstītu tehnoloģijas uz Zemes. Tā ir milzīga joma, kurā nepieciešami cilvēki, kas varētu strādāt kosmosā. Pēdējo reizi tāds konkurss notika 2009. gadā, kad tika atlasīti astronauti, kas šobrīd strādā SKS. Šā gada sākumā EKA izsludināja jaunu astronautu konkursu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X