Futbola fani izdveš dažādas skaņas, citi atkal pielūdz visus dievus, bet laukuma spēlētājs novieto bumbu un gatavojas randiņam ar vārtsargu. Šī situācija futbola spēlē ir 11 metru sodas sitiens. Viens no FIFA futbola prezidentiem ir teicis: "Pendele var izvērsties par traģēdiju."

Šis futbola elements daļai cilvēku rada pozitīvas emocijas, bet arī tikpat daudz pārdzīvojumu. Kāpēc duelis ar vārtsargu tika ieviests, un kāpēc tas tiek uzskatīts par psiholoģiski grūtāko futbola elementu?

Pirmo reizi šis spēles elements parādījās tālajā 1891. gadā. 11 metru soda sitiena nozīme nav daudz mainījusies arī mūsdienās - pendele tiek nozīmēta, ja tika pārkāpti spēles noteikumi soda laukumā.

Laika gaitā noteikumos ir ieviestas korekcijas, piemēram, sākotnēji tiesneši uzbrūkošai komandai neļāva turpināt uzbrukumu, ja piederēja vēl bumbas kontrole.

Interesanti, ka 1890. gadā futbola spēles jaunā elementa idejas autors bija nevis uzbrucējs, bet vārtsargs. Kādreizējais vārtsargs un biznesmenis Viljams Makkrums ļoti iestājās par to, ka spēlētāji soda laukumā ir jāsoda daudz bargāk par izdarīto pārkāpumu, viņš ierosināja brīvsitienu 11 metru attālumā no vārtiem. Sākotnēji Makkruma ideja nesaņēma atbalstu, jo futbolā augsti stāvošās personas uzskatīja, ka viņš tikai grib raisīt vārtsargu atpazīstamību, bet 1891. gadā futbola asociācijas padome lēma par labu soda sitienam, kas futbolu izmainīja uz visiem laikiem.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp