"Informatīvajā konfrontācijā" visi līdzekļi labi - tā īsumā varētu raksturot Krievijā dominējošās idejas par aktivitātēm digitālajā vidē. Jaunā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (StratCom) pētījumā secināts, ka kopš Vladimira Putina nākšanas pie varas "informatīvās konfrontācijas" ideja nav piedzīvojusi būtiskas izmaiņas, taču līdzekļi un metodes nepārtraukti evolucionē.

Pēdējos gados daudz runāts par Krievijas kiberaktivitātēm - postošo "NotPetya" kiberuzbrukumu pret Ukrainu un Gruziju, informācijas uzlaušanu un nopludināšanu pirms vēlēšanām ASV un Eiropā un tamlīdzīgi. Vienlaikus Krievijas valdība arī cenšas kontrolēt un noslēgt valsts digitālo informatīvo telpu, tai skaitā strādājot pie Krievijas "suverēnā interneta" idejas.

"Informatīvā konfrontācija"

Krievijā kibertelpa tiek uztverta kā daļa no vispārīgākas "informatīvās konfrontācijas", kurā izmantojami jebkuri līdzekļi, lai pārspētu citas valstis starptautiskajā sistēmā, norāda pētījuma autori. Informatīvo karadarbību iespējams izvērst ar dažādiem līdzekļiem, tai skaitā psiholoģiskajām operācijām, elektronisko karadarbību un kinētiskajiem kaujas līdzekļiem. Tas nozīmē, ka kibertelpā var veikt fiziskus uzbrukumus infrastruktūrai, kā arī kognitīvos uzbrukumus, piemēram, izplatīt dezinformāciju.

"Informatīvās konfrontācijas" jēdziens un pārspriedumi par kibertelpas lomu atrodami vairākos nozīmīgos dokumentos, piemēram, 2015.gada Nacionālajā drošības stratēģijā, 2016.gada Ārpolitikas koncepcijā un Informācijas drošības doktrīnā, 2014.gada Militārajā doktrīnā, kā arī militāro domātāju publikācijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X