Foto ⟩ Pāri Baltkrievijas robežai uz Lietuvu. Reportāža no Lietuvas bēgļu nometnēm

CopyLinkedIn Draugiem X
Bēgļu nometne Vīdeņos
Bēgļu nometne Vīdeņos Foto: Konstantin Sednev

Apmēram pusstundas braucienā no galvaspilsētas Viļņas atrodas Pabrade - pilsēta ar 5000 iedzīvotājiem, kas kļuvusi par Lietuvas migrācijas krīzes simbolu. Pāri Baltkrievijas robežai sākusi plūst nepieredzēti liela migrantu straume. Igaunijas laikraksta "Postimees" žurnālisti apmeklēja divas nometnes Lietuvā, kurās situācija ir krasi atšķirīga.

Žurnālisti uz Pabradi devās karaļa Mindauga kronēšanas dienā. Tā kā tie ir valsts svētki, bēgļu nometnē atradās tikai daži robežsargi, kuru uzdevums bija uzturēt kārtību. Tikko kā žurnālisti piegāja pie centra vārtiem, piesteidzās robežsargs, uz kura apģērba nebija uzšuves ar viņa vārdu, un pieprasīja nefotografēt migrantus. Priekšniecībai ir brīvdienas, tāpēc nevienu centrā neielaiž.

Saspīlējums Lietuvas galvenajā migrantu centrā

Robežsargs norāda, ka Pabrades nometnē mīt jau 380 migranti. Vēl varētu atrast, kur izmitināt pāris cilvēkus, taču kopumā nometnē vietas vairs nav. Aiz trīskāršā žoga smilšainā laukumiņā uzslietas desmitiem teltis, kurās vīrieši dzīvo vieni. Ģimenēm ierādīta labāka dzīvojamā platība ar jumtu virs galvas un ūdens padevi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu