Big Pharma, Uhaņas institūts, ķīmiskās trases, plakanā Zeme, nosēšanās uz Mēness, nacistu slepenā bāze Antarktīdā, 5G starojums, čipi vakcīnās, interneta rūteru izraisītā radiācija – šīs ir tikai dažas no karstākajām sazvērestības teoriju tēmām. Tomēr, neskatot padziļināti katru no tēmām, labāk apskatīsim pašu sazvērestības teorijas fenomenu.

“Sazvērestības teorija ir termins, ar ko raksturo kādas cilvēku grupas vai veselas populācijas aizdomas par slēptām un ļaunu nolūku vadītām darbībām no valdības, institūciju vai organizāciju puses. Sazvērestību teoriju piekritēji cenšas izskaidrot dažādu negadījumu vai mīklainu notikumu iemeslus ar kādu slepenu varas spēku darbību. Sazvērestības teorijas mēdz būt paradoksālas, iracionālas vai paranoiskas no lielākās daļas sabiedrības un zinātnes skatupunkta, tāpēc tās vispārēji netiek uztvertas par iespējami patiesām. Sazvērestības teoriju fenomenu pēta psihologi un sociologi.”

Visa pamatā ir tāda lieta, kā “boardroom conspiracy” jeb sazvērestības, kas tiek paveiktas augstu uzņēmumu sapulcēs aiz slēgtām durvīm. Šajā gadījumā lielas kompānijas vadības komanda vai kaut vai valsts valdība sēž kabinetā pie liela galda un apspriež lietas. Viņiem atnācis ziņojums, ka, piemēram, konstatēts uzņēmuma notekūdeņu izraisīts milzu piesārņojums vietējā ezerā vai mazupītē. Vai tikpat labi – uzņēmuma ražotajās Bārbijās atrasts azbests.

Vadība apskata ziņojumu, izvērtē to un secina, ka kļūdu vai piesārņojuma novēršanas izmaksas būtu tik iespaidīgas, ka uzņēmums pazaudētu visu potenciālo peļņu. Tāpēc viņi nolemj šo ziņojumu noslēpt. Šādas neģēlības var notikt. Tas ir skumji un nepareizi, bet ir pilnīgi iespējams, ka tas notiks, un ir vairāk nekā skaidrs, ka laika gaitā šādu gadījumu bijis ļoti daudz. Alkatīgu cilvēku netrūkst.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X