Šomēnes uz astoņiem miljardiem sterliņu mārciņu tika novērtēts finanšu pakalpojumu uzņēmums "Wise", ko nodibināja divi igauņi, nevēlēdamies bankām maksāt lielas summas par valūtas maiņu, veicot pārskaitījumus. Desmit gadus pēc uzņēmuma dibināšanas viņi kļuvuši par Igaunijas pirmajiem miljardieriem. 

Pamanīja vajadzību un piedāvāja risinājumu

Kā jau daudzi veiksmīgi uzņēmumi, "Wise" (agrāk pazīstams kā "TransferWise") radās no kādas praktiskas nepieciešamības. Kad Kristo Kērmanis pārcēlās uz Lielbritāniju un gribēja tur atvērt bankas kontu, tas izrādījās sarežģīts process un nācās skraidīt pa dažādām iestādēm. Turklāt pūliņu galarezultāts nebija diez cik iespaidīgs - internetbankā varēja izdarīt tik vien kā apskatīt konta atlikumu. Pie Igaunijas plašā un kvalitatīvā e-pakalpojumu klāsta pieradušajam Kērmanim, kurš 16 gadu vecumā pirmoreiz iegādājās uzņēmumu akcijas, bet kā otrā kursa students jau bija atvēris pats savu pirmo uzņēmumu - finanšu portālu, šī situācija radīja pamatīgu izbrīnu.

"Pagāja laiks, un es sapratu, ka banku sistēma tur darbojas citādi. Tā ir izmantojama, taču jāpiecieš neērtības," paša absolvētās Tartu Universitātes žurnālam UT stāsta Kērmanis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X