Ilgi gaidītais siltums ir ieildzis, pārvēršoties ekstremālā karstumā, kuram neredz galu. Klimata pārmaiņas kā vēl nekad izjūtam uz savas ādas. Uz ielas 30+, sviedri aumaļām, galva reibst, tropiskās naktis nesniedz veldzi. Tikmēr ventilatori tiek izķerti kā karsti pīrādziņi, bet pasākumos tiek izsniegti vēdekļi. Cik ilgi turpināsies karstums un ar ko mums jārēķinās nākotnē, stāsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Klimata un skaitliskās modelēšanas nodaļas datu analītiķe Dace Gaile.

Jūlija pirmajā dekādē, no 1. līdz 10. jūlijam, vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +22,6 °C – 5,9 °C virs klimatiskās normas. Aizvien spēkā ir augstākās pakāpes – sarkanais brīdinājums, kas nozīmē, ka tiek prognozēti bīstami hidroloģiskie un meteoroloģiskie apstākļi, iespējami postījumi plašās teritorijās un nelaimes gadījumi. Sarkanais brīdinājums nozīmē, ka gan dienā, gan naktī gaisa temperatūra būs augsta un nakts gaidīto veldzi neatnesīs.

“Varbūtība, ka jūlija otrajā pusē un augusta sākumā gaisa temperatūra būs virs normas, ir ievērojami lielāka nekā varbūtība, ka temperatūra būs zem normas. Tas nozīmē, ka karstums turpināsies un pagaidām ilgstošu  periodu vēsāks laiks netiek prognozēts,” situāciju raksturo klimatoloģe Dace Gaile.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X