No ģimenes plānošanas ierobežojumiem, Ķīnas straujā ekonomiskā izaugsme tagad ir iezīmējusi nopietnas problēmas stingrajā valsts politikā. Tas, vai Ķīnas Komunistiskā partija (ĶKP) nākotnē spēs izvairīties no līdzīgām problēmām, būs atkarīgs no tā, vai komunistu līderi spēs saprast, kas ir veicinājis ekonomisko izaugsmi, bet kas – jaunas problēmas.

“Pēdējo 100 gadu laikā [Ķīnas Komunistiskā partija] ir spējusi vienot un vest Ķīnas tautu pretim spožai nodaļai vairāk nekā tūktoš gadu ilgajā Ķīnas nācijas vēsturē,” paziņoja Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins, uzsverot partijas lomu Ķīnas ekonomikas panākumos, to vidū – straujajā ekonomikas pieaugumā. Tomēr ĶKP panākumi un kļūdas ir valsts ekonomiskās izaugsmes pamatā.

Dzjiņpinam, kurš pašlaik arī ĶKP līderis, ir taisnība, ka Ķīna ir sasniegusi “vēsturisku lēcienu”, esot vienai no nabadzīgākajām valstīm pasaulē, nu kļūstot par otro lielāko ekonomiku pasaulē. Šie panākumi ir patiesi atzīstami, taču jāņem vērā arī ļoti smagas kļūdas.

Piemēram, ĶKP kampaņa “Lielais lēciens uz priekšu” (1958. - 1962. gadā), mēģinot strauji industrializēt pārapdzīvoto un mazattīstīto valsti, radīja vienu no postošākajiem badiem cilvēces vēsturē, dzīvību zaudējot desmitiem miljonu cilvēku. Tāpat arī striktie noteikumi attiecībā uz ģimenes plānošanu tagad izraisījuši demogrāfisko krīzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X