Kopš prāmja "Estonia" traģiskās nogrimšanas Baltijas jūrā pagājuši 27 gadi, kuru laikā izkristalizējusies virkne neskaidrību un radušās teorijas, kas cenšas tās izskaidrot. Šomēnes sākās jaunā Igaunijas, Zviedrijas un Somijas veiktā izpēte. Tā jau vainagojusies ar pirmo lielo atklājumu - uzbrauktuve uz kuģa automašīnu klāju pēdējo divu gadu laikā ir atvērusies vaļā. Taču nav skaidrs, vai tas noticis dabiski, vai arī pielikts cilvēka pirksts.

Igauņu laikraksta "Postimees" intervētais ūdenslīdējs Jako Olševskis, kurš savas karjeras laikā sešas reizes bijis pie "Estonia" vraka (un reiz pat tajā nedaudz ieniris iekšā), uzskata, ka jūras dibenā esošajos apstākļos kuģis visdrīzāk nevarēja sarūsēt tik ļoti, lai uzbrauktuve tik ļoti atdalītos.

Taču pastāv arī citi viedokļi. Igaunijas Zinātņu akadēmijas prezidents Tarmo Somere šonedēļ telekanāla ETV raidījumam "Ringvaade" norādījis - dati no nesenās nolaišanās dzelmē liek domāt, ka uzbrauktuve, visticamāk, atdalījusies nevis cilvēku darbības rezultātā, bet gan pie tā varētu būt noveduši vairāki dabiski faktori, tai skaitā rūsēšana, jūras dzīvnieki un straumes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X