Dzīvojot 2021. gadā, it kā gribētos pieņemt, ka ir kādas tēmas, kuras jau daudzkārt ir izrunātas un pierādītas un nevienam vairs nerada šaubas, neskaidrības vai papildjautājumus. Nu, teiksim, – Zeme ir apaļa un tā riņķo ap savu asi, sievietēm arī pienākas balsstiesības, ūdens ir slapjš, bet depresija ir tikpat īsta slimība kā visas pārējās.

Tomēr izrādās, ka daļa sabiedrības joprojām dzīvo alās un uzskata, ka depresija ir vienkārši tāda stilīga jauniešu padarīšana. Sīkie mileniāļi vienkārši nespēj tikt ar sevi galā un dzīvē nemaz nav piedzīvojuši īstas problēmas.

Jā, pirms pāris gadiem Rīgas Stradiņa universitātes pētnieku veiktie pētījumi liecināja, ka Latvijā katru gadu ar depresiju slimo ap 115 000 cilvēku (lēšu, ka pēc pandēmijas gada šis cipars varētu būt daudz lielāks), bet tās jau visas tikai tādas iedomas un uzmanības deficīts.

Tā, piemēram, ģimenes ārste Gundega Skruze-Janava savā twitter vietnē publicēja ierakstu: “Psihiatrisko diagnožu, kā depresija un trauksme, nonivelēšana līdz "beidz būt ņuņņa" mani aizvaino gan kā ārstu, gan cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X