Mārtons Pāls dzīvo Budapeštā kopā ar savu vīru un pāra dēlu. Viņš norāda, ka pēdējo divdesmit gadu laikā Ungārija piedzīvojusi būtisku progresu homoseksuāļu un citu seksuālo minoritāšu kopienas (LGBT+) tiesību ievērošanas ziņā. Tajā pašā laikā Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns tagad šo progresu apdraud, vedot valsti pretējā virzienā.

Aktīvisti un cilvēktiesību organizācijas uzsver, ka pēdējā laikā pieredzētā vēršanās pret LGBT+ tiesībām nav raksturīga tikai Ungārijā un Polijā, bet arī daudzviet citur pasaulē.

“Reāls regress tiek piedzīvots daudzās valstīs, un notiek vēršanās pret tiesībām, kas jau iepriekš tika atzītas,” norāda seksuālo minoritāšu tiesību aizstāvju organizācijas “ILGA Europe” vadītāja Evelīna Paradī.

Viņa gan piebilst, ka vēršanās nenotiek tikai pret LGBT+ kopienu, jo vairākās valstīs vērojami uzbrukumi arī sieviešu tiesībām. Saspīlējums dažādās valstīs veidojas pret dažādiem dzimuma, identitātes un seksuālās brīvības aspektiem. Piemēram, Lielbritānijā vērojama vēršanās pret transpersonu tiesībām, bet ASV tiek uzbrukts reproduktīvajām tiesībām.

“To var dēvēt par uzbrukumu seksuālajam progresīvumam - tas notiek gan Eiropā, gan Latīņamerikā un ASV,” norāda Oksfordas Universitātes antropoloģijas un etnoloģijas profesore Agņeška Košcaņska.

Austrumeiropā šī problēma ir īpaši uzskatāma, ņemot vērā reģiona sarežģīto vēsturi.

Ungārijas, Polijas un vairāku citu valstu valdības cenšas homofobiskas politikas pasniegt kā instrumentu nacionālo interešu aizsardzībai.

Eksperti gan norāda, ka tas nav tikai Eiropas fenomens. Antverpenes Universitātes pārstāve Helēna Tukē norāda, ka nacionālistiskas un galēji labējas kustības daudzviet pasaulē ir saistāmas ar naidu pret seksuālajām minoritātēm.

“Lai izveidotu identitāti un nostiprinātu pārākumu, jums nepieciešams definēt sabiedrību - viens no veidiem, kā to izdarīt, ir definēt to, kas jūs neesat. Bēgļi un LGBT+ kopienas viegli kļūst par grēkāžiem un izceļ jūsu patriarhālās vērtības,” uzsver Tukē, piebilstot, ka nācijas ideja ļoti bieži tiek saistīta ar ideju par tradicionālu ģimeni un “pareizām” dzimumu lomām.

CopyLinkedIn Draugiem X