Tehnoloģiju attīstība būtiski ietekmē darbu dažādās nozarēs. Svarīga joma, kur mūsdienās liela loma ir robotiem un dažādām autonomām tehnoloģijām, ir aizsardzības nozare. Kā roboti var palīdzēt gan kaujas, gan labības laukā? Par to intervijā portālam TVNET stāstīja “Milrem Robotics” vadītājs Kuldars Vārsi.

Pēc būtības bīstamos darbus nebūtu jāveic cilvēkiem, bet gan robotiem. Pirmā joma, par kuru būtu jārunā, kas ir ļoti bīstama cilvēkiem, ir ugunsdzēsība, kad cilvēki ik dienas riskē ar dzīvību, lai nodzēstu ugunsgrēkus.

Robotikas sistēmas var palīdzēt cilvēkiem turēties pa gabalu no briesmām.

Mums ir sistēmas, kas tapušas sadarbībā ar dažādiem partneriem. Tās palīdz padarīt ugunsdzēsības sistēmas pieejamas. Vēl jārunā par to, kā padarīt efektīvāku darbu jomās, kur cilvēkiem ilgstošu laiku ir jādara vieni un tie paši uzdevumi bez pievienotās vērtības, tādēļ arī reizēm ir grūti atrast cilvēkus, kas būtu gatavi ilgstoši darīt monotonu darbu.

Viens piemērs ir mežsaimniecība, kur roboti var tikt izmantoti kā stādīšanas ierīces. Ir pierādīts, ka robotu iesaiste mežu stādīšanā ļauj šo darbu padarīt daudz efektīvāk. Tas ir tādēļ, ka viens operators var vienlaicīgi vadīt vairākas autonomās sistēmas, veicot dažādus uzdevumus.

Tāpat pētām, kādus uzdevumus roboti var paveikt labāk un efektīvāk arī lauksaimniecībā un citās nozarēs. Līdz ar to – jā, roboti ir ļoti noderīgi arī civilajās nozarēs, un tuvākajos 3-7 gados robotikai būs nozīmīga ietekme arī šajās jomās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X