“Kaut kādi viduslaiki” - tā bieži vien saka, kad citu rīcība vai viedoklis tiek uzskatīti par tumsonīgiem vai radikāliem. Piemēram, tumsonīgi ir uzskatīt, ka Zeme ir plakana vai, ka ir pieņemami nogalināt cilvēku par atšķirīga viedokļa paušanu. Tomēr, ja inkvizīcija mums šķiet kaut kas ļoti tāls un sen pagājis, ir vairāki piemēri, kad sabiedrības uzskati un vērtības ir mainījušās nesenā vēsturē vai pat mūsdienās.

Daudzas domas, idejas un dzīves noteikumi mūs šobrīd liekas pilnīgi “viduslaiki”, tomēr vēl salīdzinoši nesen tās patiesi tika uzskatītas par normu. Tas parasti nav saistīts ar zinātnes attīstību, jo pārliecība un ticība bieži vien ir stiprāka. Visticamāk, ka daudzas lietas no tām, kas mums šobrīd šķiet normālas un pareizas, pēc kāda laika šķitīs tikpat mežonīgas, kā raganu dedzināšana uz sārta.

Ikviens cilvēks eksistē zināmā kultūras paradigmā - koordinātu sistēmā, kas nosaka viņa attieksmi pret lietām un ietekmē viņa rīcību. Šī koordinātu sistēma veido mūsu vērtības un rada pamatu mūsu rīcībai. Kultūras paradigma ir mainīga un tas ir pilnīgi dabīgs process.

CopyLinkedIn Draugiem X