Gados jaunus irākiešus, kas cer iegūt patvērumu Eiropā, tur nelegāli iekļūstot caur Lietuvu, vervē organizēts tīkls, kas saziņai izmanto vairākus "Telegram” kanālus.

Nelegālo migrantu plūsma pāri Lietuvas un Baltkrievijas robežai šogad ir strauji palielinājusies. Kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits pārsniedzis 4000. Lielākā daļa nelegālo migrantu vēlas caur Lietuvu nokļūt Rietumeiropas valstīs. Salīdzinājumam, 2020.gadā Lietuvā no Baltkrievijas mēģināja iekļūt vien aptuveni 80 nelegālie migranti.

Lietuva uzsver, ka Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svetlanai Tihanovskai.

Migrācijas krīzes dēļ gan Lietuva, gan ES sper pretsoļus, lai ierobežotu nelegālo migrantu plūšanu pār Lietuvas robežu. Lai apkarotu nelegālo migrāciju, Lietuva arī paziņojusi par četrus metrus augsta žoga būvniecību uz valsts robežas ar Baltkrieviju.

Eiropas Savienības robežu aģentūra “Frontex” uz Lietuvu nosūtījusi aptuveni simt speciālistu, 30 patruļmašīnas un divus helikopterus. Arvien skaļāk arī izskanējuši aicinājumi Eiropas Komisijai sniegt lielāku atbalstu Lietuvai migrantu krīzes risināšanā.

Lietuvas valdība arī aicinājusi Eiropas Komisiju izdarīt spiedienu uz Irāku, lai tā palīdz ierobežot migrantu plūsmu un uzņem atpakaļ tos, kam iekļūšana Lietuvā nav tikusi atļauta.

Lietuva arī apsūdz Lukašenko migrantu padarīšanā par “ieroci”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X