Šīs rindas rakstu no Viktorijas štata Austrālijā, kas 1970.gadā kļuva par pirmo vietu pasaulē, kur drošības jostas lietošana automašīnās tika noteikta par obligātu. Likums tika pelts kā indivīda brīvības pārkāpums, taču Viktorijas štata iedzīvotāji to pieņēma, jo tas glābj dzīvības. Tagad lielākajā daļā pasaules ir līdzīgi likumi. Nespēju atsaukt atmiņā, kad pēdējoreiz būtu dzirdējis, ka kāds pieprasa brīvību braukt nepiesprādzējoties.

Taču tā vietā tagad ir dzirdamas prasības pēc brīvības nevakcinēties pret vīrusu, kas izraisa Covid-19. ASV olimpiskās loka šaušanas komandas loceklis Breidijs Elisons izteicies, ka viņa lēmums nevakcinēties bija "simtprocentīgi personīgs lēmums" un ka "jebkurš, kurš apgalvo pretējo, atņem cilvēkiem viņu brīvības".

Paradokss ir tāds, ka likumi, kas liek piesprādzēties, visai tiešā veidā ierobežo brīvību, kamēr likumi par nepieciešamību būt vakcinētam, lai dotos uz vietām, kur varētu inficēt citus cilvēkus, ierobežo viena veida brīvību ar mērķi pasargāt citu cilvēku brīvību droši dzīvot savu dzīvi.

Lūdzu, nepārprotiet mani. Es pilnībā atbalstu likumus, ka automašīnu šoferiem un pasažieriem jālieto drošības jostas. Aprēķināts, ka ASV šādi likumi ir izglābuši apmēram 370 000 cilvēku dzīvības un vēl daudzus citus pasargājuši no nopietniem savainojumiem. Neskatoties uz to, šie likumi ir paternālistiski. Tie paģēr mums kaut ko darīt sevis pašu labā. Tie ir pretrunā ar Džona Stjuarta Milla slaveno principu: "Novērst ļaunuma nodarīšanu citiem - tas ir vienīgais pamatotais iemesls, lai izvērstu varu pār kādu civilizētas kopienas locekli pret viņa gribu." Taču piespiešana tāpēc, ka pašam indivīdam tā būs labāk, "nav gana pamatots iemesls".

Par šo principu varētu runāt daudz, īpaši, kad tas tiek izmantots, lai kritizētu likumus pret pārkāpumiem bez upura, piemēram, homoseksuālām attiecībām pieaugušu cilvēku starpā vai brīvprātīgu eitanāziju. Taču Mills bija daudz vairāk pārliecināts par "civilizēto" kopienu locekļu spēju pieņemt racionālus lēmumus par to, kas ir vai nav viņu interesēs, nekā mēs varam būt mūsdienās.

Pirms noteikt drošības jostu lietošanu par obligātu, valdības savās kampaņās skaidroja, kādi riski pastāv, tās nelietojot.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X