Krievijas privātās militārās kompānijas “Vagner” kaujinieka pamests “Samsung” planšetdators sniedz ieskatu mērogā, kādā noslēpumainā militārā struktūra darbojas pilsoņu kara plosītajā Lībijā, ieskaitot tās saistību ar Krievijas armiju un Lībijā pastrādātajiem kara noziegumiem.

Oficiāli privātā militārā kompānija “Vagner” nemaz neeksistē. Tomēr tiek uzskatīts, ka vismaz vienu līgumu ar “Vagner” par dalību militārās operācijās noslēguši līdz pat 10 000 cilvēku.

Aptuveni 1000 “Vagner” algotņi 2019. un 2020. gadā piedalījušies operācijās Lībijā.

BBC lūdza bijušo “Vagner” algotni raksturot šo organizāciju. “Tā ir struktūra, kuras mērķis ir aizsargāt Krievijas intereses aiz valsts robežām,” norādīja bijušais kaujinieks.

Tikmēr “Vagner” algotņus var iedalīt trīs grupās - profesionāli kareivji, cilvēki, kas meklē darbu, un romantiķi, kas vēlas kalpot dzimtenei.

Savukārt cits bijušais kaujinieks uzsver, ka “Vagner” nav nekāda skaidra “uzvedības kodeksa”. Ja sagūstīts cilvēks nevar sniegt noderīgu informāciju vai viņš nevar tikt izmantots kā vergs, tad “iznākums ir acīmredzams”.

Domnīcas “Russia International Council” eksperts Andrejs Čuprigins norāda, ka Krievijas varas iestāžu pozīcija privāto militāro kompāniju jautājumā ir vienkārša: “Lai viņi pievienojas tai lietai, bet mēs paskatīsimies, kas tur sanāks. Ja rezultāts būs labs, mēs to varam izmantot savā labā. Ja rezultāts būs slikts, tad mums ar to nebija nekāda sakara.”

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X