Par realitātes šovu ziedu laikiem uzskatāms 2000. gadu sākums. "Vecpuisis" (The Bachelor), "Lielais brālis" (Big Brother), "Izdzīvotājs" (Survivor), pēc tam arī Kardašjanu māsiņu dzīves atspoguļošana (Keeping Up with the Kardashians) un pie mums, Latvijā, "Robinsoni" un "Fabrika". Taču pirmsākumi realitātes televīzijai meklējami jau divdesmitajā gadsimtā. 

Realitātes TV žanrs aizsākās, vēl pirms cilvēki to vispār apzinājās. Viss sākās ar slēptās kameras izmantošanu, tikai vēlāk pāraugot jau "īstu amerikāņu ģimeņu" vajāšanā un to dzīvju atspoguļošanā.

Par pirmo realitātes šovu tiek uzskatīta pārraide "Candid Camera", kas patiesībā sākās kā radio šovs 1947. gadā, kas tad saucās "Candid Microphone".

Šovu sāka pārraidīt televīzijā 1948. gadā, gadu vēlāk tas ieguva savu slaveno nosaukumu.

Šova mērķis bija ar slēpto kameru iemūžināt parastus cilvēkus neparastās situācijās. Nereti tika izmantotas arī butaforijas, piemēram, rakstāmgalds ar atvilktnēm, kur, vienu aiztaisot, cita atveras, vai, piemēram, kā cilvēki reaģē, kad mašīna izbrauc cauri sienai. Kad joks tika atklāts, "upuriem" tika pateikta šova slavenā frāze: "Pasmaidi, tu esi iekļuvis "Candid Camera"!"

Šovs aizvadīja 38 sezonas ar vairāk nekā 1000 epizodēm un iedvesmojis radīt līdzīga veida pārraides piemēram, aktiera Eštona Kačera vadīto "Piečakarētie" (Punk'd), kur tika izjokotas slavenības.

Taču mūsdienās mēs ar "realitātes šovu" izprotam pārraidi, kurā bieži nav izstrādāts scenārijs un piedalās cilvēki, kas nav profesionāli aktieri. Piemēram, 2007. gadā...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp