Narkokaralis ratiņkrēslā: no Klaipēdas kriminālās autoritātes līdz €680 miljoniem

Foto: TVNET kolāža
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Lietuvietis ratiņkrēslā vadīja organizētās noziedzības grupējumu, kas divu gadu laikā pamanījās nopelnīt 680 miljonus eiro. Bijušās Klaipēdas kriminālās autoritātes stāsts atklāj Eiropas "neredzamo pasauli", kur pāri robežām plūst miljoniem eiro, narkotiku tonnas un pasūtījuma slepkavas, kuri sūtīti izrēķināties ar konkurējošo bandu locekļiem.

Beglikam uz pēdām

Likumsargus uz Beglika grupējuma pēdām uzvedināja kāds cits noziegums - Lietuvas kriminālo aprindu pārstāvja Deimanta Bugaviča slepkavība 2015.gada novembrī. Vīrietis ar astoņiem šāvieniem tika nošauts savā "Mercedes" markas automašīnā, kamēr blakus sēdēja gaidībās esošā dziedātāja Vita Jakutiene, kurai Bugavičs bija mīļākais.

Izmeklēšana par kriminālā grupējuma aktivitātēm 2016.gadā tika sākta Lietuvā. Taču, kad kļuva skaidrs noziedzīgā veidojuma starptautiskais vēriens, Lietuvas likumsargi vērsās pie kolēģiem Igaunijā, Polijā un Eiropolā, lūdzot palīdzību pierādījumu vākšanā pret grupējuma līderiem. Izmeklēšana sākās ar shēmas viducī esošo Lietuvu, bet, atklājot arvien jaunu informāciju, kļuva skaidrs, ka viens tās gals ir Lielbritānijā, bet otrs - Spānijā. Tika iesaistītas arī šo valstu iestādes. Trīs gadus vēlāk izmeklēšana vainagojās panākumiem.

Spānijā tika aizturēti vēl divi vīrieši, kuri vadījuši abus svarīgākos grupējuma atzarus - viens bija atbildīgs par narkotiku kontrabandu, kamēr otrs nodarbojies ar pasūtījuma slepkavību izpildīšanu, vēsta "The Irish Sun". "Slepkavnieku brigādi" vadīja igaunis Jāks Tūksams - vēl viena Baltijas kriminālo aprindu autoritāte; cita starpā viņš tiek vainots arī Bugaviča noslepkavošanā.

Tiesa Polijā bija izdevusi aresta orderi pret Begliku, apgalvojot, ka viņš asiņainā Īrijas bandu kara laikā esot īru kriminālās Kinahanu dinastijas interesēs nosūtījis igauņu pasūtījuma slepkavu Imri Arakasu (sauktu arī par "miesnieku") nogalināt tās pretinieka Gerija Hača draugu Džeimsu Geitliju. Taču Īrijas policija bija saņēmusi ziņas par Arakasa gaidāmo ierašanos. Slepkavības mēģinājums tika novērsts, un Arakass tika ieslodzīts uz sešiem gadiem.

Taču Begliks stāsta pavisam ko citu. "Neesmu nekāds eņģelis, taču nenodarbojos ar kontrabandu vai slepkavībām," viņš paziņoja Spānijas laikrakstam "El Espanol", kas piezvanīja uz viņa villu Marveljā, kad viņš pret 15 000 eiro drošības naudu tika atbrīvots uz izmeklēšanas laiku.

Viņš jautā - kā gan viņš no ratiņkrēsla varētu vadīt starptautisku kriminālo grupējumu?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu