Sipeniece-Gavare par mammu, kas aitu var nokaut, vakcīnu un bezbailību pretī 50

Foto: No personīgā arhīva
Santa Sergejeva
, žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X

Latviešu humoristei, kino aktrisei, televīzijas, radio raidījumu un pasākumu vadītājai Baibai Sipeniecei-Gavarei šī vasara ir darba piepildīta, jo uz viņas stāvizrādi "Vienreiz jau var" ar bufetes elementiem, ar ko tiek apceļota Latvija, skatītāju zāles ir pilnas. Baibas dzirkstošo enerģiju un humoru skatītāji mīl, jo pirms pandēmijas un tagad pēc katras uzstāšanās viņa mājās pārved milzīgus ziedu klēpjus.

TVNET ar Baibu runā par aizvadīto pandēmiju, kā viņa atpūtās no skrējiena un ieguva jaunas iemaņas, kā izbaudīja vasaras atvaļinājumu un kāpēc ir vakcinācijas pret Covid-19 atbalstītāja.

Tāpat arī runājāmies par latviešu sievietes etalonu, kas ir viņas mamma – stiprā kurzemniece, kas ikvienu dzīves traģēdiju un likstu pārdzīvojusi, un nav zaudējusi dzīvotprieku. Iedvesmojoties no mammas, Baiba arī audzina savas meitas.

"Jā, gadiem ejot, es saprotu, ka man ir ļoti paveicies, ka esmu piedzimusi šādā ģimenē. Sarežģītā laikā mēs savai mammai dzimām viens pēc otra. Padomju laikā, kad viss bija absolūts deficīts un nebija, ko vilkt mugurā un kājās, reizēm pat uz šķīvja nebija ko likt. Bet mammas attapību, izdomu un izdarību patiesībā tikai tagad es novērtēju. Salīdzinu, kāda man ir dzīve un kāda manai mammai. Viņai ir daudz sarežģītāka dzīve. Patiesībā mammai ir visi iemesli, lai šķendētos, par to, ka viņa ir piedzimusi pilnīgā nelaikā. Mamma piedzima kara laikā, tad gāja skolā un dzīvoja lielā nabadzībā, jo vecākiem bija daudz bērnu. Mammai vecāki ļoti agri lika nostāties pašai uz savām kājām. Neko salda nav arī viņas tālākā dzīve. Bet viņai visu laiku piemīt nenormāls dzīvesprieks un spītība. Par spīti visam viņa nekad nav nokārusi degunu. Vienmēr ir atradusi izeju. Viņa šuva mums, bērniem, drēbes, ieskaitot virsdrēbes. Vienmēr dārzs bija pilns ar visu, ko vien var uz galda uzlikt. 

Mamma ir mans latviešu sievietes etalons. Viņa visu var, visu prot un nekas nav par grūtu! Pats galvenais, ka viņai piemīt ārkārtīgi liela dzīves mīlestība un optimisma lādiņš. Vai dieniņ, tētīt! Es pat nevaru izstāstīt viņas dienas grafiku. Ko tik visu viņa nevar izdarīt!

Kamēr es knapi esmu pamodusies, viņa jau ir aitu nokāvusi, tirgū pārdevusi, jāņogu krūms ir nolasīts un jau burkās ieslodzīts. Savukārt es esmu tikai tajā brīdī cēlusies un viņai zvanu. Plus visam tam viņa ir nemiera gars. Visu laiku kaut kādos kursos un pulciņos, un visādos projektos iesaistās.

Viņa taču 80 gadu vecumā nokārtoja gida sertifikātu. Viņa tagad var vest ekskursijās pa Kurzemi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu