ASV vadītā koalīcija 15 gadu laikā iztērēja vairāk nekā astoņus miljardus dolāru centienos liegt Afganistānas islāmistu kustībai “Taliban” gūt peļņu no opija un heroīna ražošanas. Koalīcija deva triecienus magoņu laukiem un veica reidus narkotiku laboratorijās, tomēr šī stratēģija cieta sakāvi.

ANO pārstāvji lēš, kā 2018. un 2019. gadā “Taliban” no narkotiku tirdzniecības nopelnīja vairāk nekā 400 miljonus dolāru. Tikmēr eksperti šos datus apšauba, lēšot, ka “Taliban” ienākumi no narkotiku nozares veidojot vien aptuveni 40 miljonus dolāru gadā.

Kā teikts ASV Īpašā ģenerālinspektora Afganistānas atjaunošanai (SIGAR) 2018.gada ziņojumā, ASV periodā no 2002. līdz 2017. gadam Afganistānas narkotiku industrijas apkarošanai iztērēja 8,6 miljardus dolāru, cenšoties liegt “Taliban” ienākumu avotus.

Tomēr, kā norāda atvaļinātais ASV armijas ģenerālis Džozefs Votels, šiem centieniem nebija īpašu panākumu.

Tieši otrādi - šīs ASV aktivitātes tikai veicināja iedzīvotāju un zemnieku neapmierinātību ar Afganistānas valdību un tās ārvalstu atbalstītājiem, tajā pašā laikā palielinot atbalstu “Taliban”.

Šo pašu mācību “Taliban” guva pēc neveiksmīgā mēģinājuma aizliegt magoņu audzēšanu. Tāpēc ir ļoti maza iespēja, ka Taliban”, tagad atgriežoties pie varas Afganistānā, varētu šo kļūdu atkārtot.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X