Pasaulē notiek “perfektā vētra” - Covid-19 pandēmija un klimata pārmaiņas, kas radījušas ekonomisko kritumu, visticamāk, spēs izraisīt arvien vairāk sociālo un politisko satricinājumu. Lai arī ievērojami lielāka starptautiskā sadarbība var palīdzēt izvairīties no sliktākā scenārija, pašreizējā situācijā ir visai grūti atrast iemeslus optimismam.

Ekonomiskā nevienlīdzība starp valstīm ir sasniegusi tādu līmeni, kāds nebija iedomājams pirmspandēmijas pasaulē (kad jau tā nevienlīdzība sita augstu vilni). Daudzi cilvēki dzīvo ar risku zaudēt ienākumus, zaudēt piekļuvi pamatvajadzībām, riskē nonākt zem nabadzības sliekšņa un ciest no bada. Tikmēr atsevišķas ļoti bagātas personas un uzņēmumi nelaimes laikā ir spējuši palielināt savas bagātības vairākas reizes.

Šeit arī paradoksāls piemērs neapdomīgam patēriņam šodienas pasaulē – pasaulē bagātākais cilvēks Džefs Bezoss samaksā 5,5 miljardus dolāru par četru minūšu braucienu kosmosā, burtiski pametot mūsu pasaules robežas. Tā ir summa, kas būtu ļāvusi nodrošināt ar vakcīnām pret Covid-19 vismaz divus miljardus cilvēku nabadzīgākajās pasaules valstīs, kuru iedzīvotāji, visticamāk, pie vakcīnām netiks vismaz vēl divus gadus.

Šāds stāvoklis nevar ilgi turpināties bez sociāla spiediena un sabiedrības neapmierinātības. Skaidrs, ka “perfektā vētra”, ko pašlaik pieredzam, atnesīs arī citas blaknes, kā piemēram, lielāku poitisko un sociālo nestabilitāti. Tā vietā, lai pasaule virzītos pretim progresīvai un transformējošai dienaskārtībai, mēs varam atgriezties pie etnisku, rasu un citas formas konfliktiem, vardarbības un haosa.

Šis scenārijs varētu tikt novērsts, ja valstis savā starpā vairāk sadarbotos, risinot problēmjautājumus. Klimata ziņā valdībām ir skaidri jādefinē uzdevumi, ar kuriem tiks samazināti oglekļa dioksīda izmeši atmosfērā, un kā tiks īstenota nulles izmešu politika, pilnībā atbrīvojoties no tiem tuvāko desmit gadu laikā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X