Rit augusta otrā nedēļa. Kandahāras pilsētā Afganistānas dienvidos cīņa pret "Taliban" kaujiniekiem ilgst jau vairākas nedēļas. Viens no afgāņu policijas posteņiem saņem savu ikdienas pārtikas kasti. Jau kuro dienu – tikai glumi kartupeļi. "Šie frī jūsu frontes līnijas nenoturēs!" – nobļaujas izsalcis un noguris afgāņu policists. 

Pēc pāris dienām pilsēta krīt talibu rokās. Šodien teroristiskais grupējums, kurš 20 gadus, pateicoties ASV un sabiedroto pretestībai, mums šķita kā salīdzinoši vājš, reģionāls drauds, atkal stāv pie Afganistānas vadības grožiem.

Psiholoģiskās priekšrocības, ASV stratēģiskās kļūdas, afgāņu valdības korupcija un vājums – kas veido "Taliban" atgriešanās veiksmes formulu?

Gana turīgi un organizēti

Vispirms jākliedē mīti par to, ka "Taliban" 20 kara gadu laikā ir bijušas tikai vāji organizētas teroristu šūniņas – patiesībā talibi bijusi ļoti labi organizēta grupa, turklāt spējuši kontrolēt pietiekami daudz teritorijas, lai gūtu vērā ņemamus ienākumus. Kā atklājās NATO pasūtītā ziņojumā, 2019.-2020. gadā "Taliban" budžets sasniedza vairāk nekā pusotru miljardu ASV dolāru. Salīdzinājumam, visas Afganistānas valdības budžets bija 5,5 miljardi ASV dolāru. Liela daļa no "Taliban" ienākumiem ir nākusi no narkotiku tirdzniecības – Afganistānā saražo aptuveni 84% no pasaules opija.

Tāpat ienākumi gūti arī no kalnrūpniecības, jo Afganistānas kalnos slēpjas ievērojams daudzums vērtīgu metālu un minerālu. Nedrīkst aizmirst, ka gana lielu daļu ienākumu sniedz arī ļoti dāsni ziedojumi no atbalstītājiem citās musulmaņu valstīs – lielākoties Saūda Arābijā un Pakistānā.

Tomēr, lai cik svarīgi būtu finansiālie resursi, izšķirīgs faktors cīņā par varu Afganistānā ir pretinieku neizdarība, kuras sekām prasmīgi pielāgojās talibu stratēģija un ideoloģija.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X