Vai latviešu pārstāvētās NBA komandas ir kļuvušas spēcīgākas?

Luka Dončičs (no kreisās) un Tims Hārdavejs juniors Foto: EPA/Scanpix
Miks Kuncevičs
CopyDraugiem X Whatsapp

Kristapa Porziņģa un Dāvja Bertāna pārstāvētie Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubi starpsezonā ir aktīvi darbojušies, cenzdamies pastiprināt komandu sastāvus, lai gaidāmajā sezonā sasniegtu jaunas virsotnes. Sazinājos ar sporta žurnālistu, basketbola lietpratēju Andreju Siliņu, lai uzzinātu viņa viedokli par izmaiņām latviešu pārstāvētajās NBA komandās. Vai pārmaiņas vasaras periodā ir palīdzējušas komandām spert soli uz priekšu?

Vašingtonas "Wizards"

Vašingtonas "Wizards" būtiskākā pārvērtība šajā starpsezonā ir Rasela Vestbruka došanās uz savas dzimtās pilsētas klubu - Losandželosas "Lakers". Saspēles vadītājs tika iesaistīts vērienīgā darījumā, maiņas rezultātā ASV galvaspilsētas klubs saņēma Kailu Kuzmu, Motrezlu Herelu un Kenteviusu Keldvelu-Poupu un 22. izvēli NBA draftā, kas vēlāk tika aizmainīta uz Indiānas "Pacers", pretī saņemot Āronu Holideju un 31. izvēli draftā.

"Varētu šķist, ka tas ir neizprotams gājiens, jo komanda sezonas izskaņā beidzot bija spējusi salāgoties ar viņa (Vestburka) spēles stilu un parādījās rezultāts. Tomēr diezin vai tas ir vērtējams kā milzīgs pārsteigums, jo bija skaidrs, ka plānotas lielas izmaiņas jebkurā gadījumā un, visticamāk, Vestbruka klātbūtne traucētu plāniem, nevis palīdzētu. Beigu beigās iegūts šai vasarā, manuprāt, ir vairāk nekā zaudēts," Siliņš optimistiski vērtēja kluba vadības darbu.

Ziemeļamerikas mediji uzsvēra, ka Vestbruka aizmainīšana, visticamāk, liks komandas līderim Bredlijam Bīlam meklēt jaunas mājas, bet uzbrūkošais aizsargs izteicies, ka vēlas savu karjeru pabeigt kā "burvis". Ar šo maiņas darījumu "Wizards" izdevās atrisināt būtisku problēmu, kas skāra pagājušajā sezonā, – sastāva dziļums. Īpaši uzskatāmi tas bija redzams, kad komandu sezonas laikā vajāja savainojumi. ""Wizards" neeksistēja soliņš, tagad šo problēmu dažu nedēļu laikā ģenerālmenedžeris ir atrisinājis," uzsvēra "The Athletic" žurnālists Deivids Oldridžs. Siliņš uzskata, ka šie spēlētāji spēs veiksmīgāk izpildīt trenera vēlmes nekā Vestbruks: "Visi ir spējīgi nekavējoties dot pienesumu komandai un darīt to sistēmas ietvaros. Savukārt tā nebūtu Vestbruka gadījumā, jo viņam ir derīga tikai paša iedomāta sistēma."

"Wizards", tiekot vaļā no Vestbruka milzīgā līguma, kas 33 gadus vecajam sportistam nākamajās divās sezonās garantēja 91 miljonu ASV dolāru, nākotnē būs daudz vienkāršāk jaunos papildinājumus iesaistīt maiņu darījumos, ja radīsies tāda nepieciešamība.

Vēl būtisks papildinājums komandai ir bijušais Bruklinas "Nets" aizsargs Spensers Dinvidijs. "Basketbolists sava vecuma dēļ bija labāka izvēle Vašingtonai nekā Kails Laurijs vai Kriss Pols," atzīmē ESPN apskatnieks Kevins Peltons. Interesanti, ka Dinvidijs ar Bīlu ir vienaudži, abiem 28 gadi. Rodiona Kuruca kādreizējam komandas biedram galvenais uzdevums būs spēles veidošana uzbrukumā, kuru viņš pietiekoši labi pieprata "Nets" sastāvā. Viens no svarīgākajiem aspektiem būs, cik veiksmīgi Dinvidijs spēj realizēt brīvos tālmetienus, jo Bīls mēdz darboties kā saspēles vadītājs, un tajos brīžos ir svarīgi, lai pārējie partneri, kas atrodas laukumā, spēj realizēt brīvus metienus. Karjeras laikā Dinvidijs "catch-and-shot" trīspunktu metienus ir realizējis ar 36% precizitāti.

Jaunais komandas ģenerālis laukumā varbūt nav tik spējīgs uzbrukt grozam caurgājienos kā Vestbruks, bet "Wizards" organizācijas pārstāvji ir pārliecināti, ka aizsargs spēs ar labāku precizitāti realizēt metienus no distances.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu