Pirms nu jau gandrīz 2 nedēļām Afganistānas galvaspilsētā Kabulā varu pārņēma teroristiskais grupējums «Taliban». Šis notikums ir satraucis gan pasaules lēmumu pieņēmējus, gan arī starptautiskās politikas vērotājus. Ko varam secināt par Afganistānas notikumiem pašlaik?

Afganistānas stāsts turpinās

Pirms nu jau gandrīz 2 nedēļām Afganistānas galvaspilsētā Kabulā varu pārņēma teroristiskais grupējums «Taliban». Šis notikums ir satraucis gan pasaules lēmumu pieņēmējus, gan arī starptautiskās politikas vērotājus. Piemēram, ES Augstais pārstāvis Ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels to ir nosaucis par būtiskāko ģeopolitisko notikumu kopš Krievijas īstenotās Krimas okupācijas un aneksijas.

Borela novērojumam varētu būt zināms pamats, jo Afganistāna ir valsts, kurā saduras ļoti daudzu reģionālu un starptautisku lielvaru intereses. Gan Krievija, gan Ķīna, gan Turcija vēlas ietekmēt valsts tālāko attīstību. Tāpat nesnauž arī turpat esošās Irāna, Indija un Pakistāna. Visbeidzot, nedrīkstam arī aizmirst par Centrālāzijas republikām, kuras «Taliban» varas pieaugumā saskata riskus savu sabiedrību radikalizācijas jautājumā.

Ko par to saka eksperti?

Ceturtdien, 26. augustā Afganistānas jautājums tika apspriests arī portāla TVNET ārpolitikas analīzes raidījumā «Pasaule kabatā». Tajā ar savu viedokli dalījās Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Māris Andžāns un Baltijas Aizsardzības koledžas pētnieks un lektors Sandis Šrāders.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X