Esports jeb profesionālā datorspēļu spēlēšana katru gadu vadošo sportistu kontus papildina ar sešciparu skaitļiem. Pastāv uzskats, ka kontroliera vai datorpeles spaidīšanu nevar uzskatīt par sportu, jo nav pietiekami daudz fizisko aktivitāšu. Globāli esportu jau daudzos pasaules reģionos uztver kā tikpat nopietnu sporta veidu kā basketbolu, futbolu vai hokeju. Ir tikai divas puses - vieni, kas esportu atzīst par profesionālu sporta veidu un otri, kas kategoriski nosoda tos, kas starp šiem diviem vārdiem mēģina atrast sakarību.

Radies iespaids, ka datorspēles pie apvāršņa kā sporta veids parādījušās tikai pēdējos gados, bet patiesībā pirmais profesionālais turnīrs tika aizvadīts jau tālajā 1972. gadā. Stenfordas Universitātē rīkoja turnīru, kurā labākie spēļu virtuozi savas prasmes pārbaudīja videospēlē "Spacewar". Galvenā balva bija gada abonements žurnālam "Rolling Stones".

Daudz nopietnāk turnīrus sāka organizēt 80. gados. Jau tad sacensību dalībnieku skaits bija mērāms tūkstošos, piemēram, videospēles "Space Invaders" spēlēja 10 000 cilvēku. Tieši šis turnīrs piesaistīja lielu mediju uzmanību, kas maziem solīšiem turpmākajos gados turpināja pieaugt.

Būtisks pagrieziena punkts notika 1990. gadā, kad videospēļu pasaulē ienāca internets. Dalībnieki savā starpā varēja sacensties no visām pasaules malām. Pieauga arī balvu fonds, piemēram, 1997. gadā "Quake" spēles pirmās vietas ieguvējs balvā saņēma izmēģinājuma braucienu ar Ferrari. Daudzos turnīros tajā laikā naudas balvas sasniedza pat 15 000 ASV dolāru.

No 2010. gada sākās esporta lielais uzvaras gājiens, jo balvu fondi bija mērāmi tūkstošos. Tajā brīdī kļuva arī populārākas spēles, kas dalībniekiem prasīja sadarboties komandās, lai izcīnītu panākumus. Lielajam spēļu bumam par labu nāca dažādas straumēšanas vietnes, kā "Twitch" un "YouTube", kur videospēļu satura veidotāji spēja piesaistīt auditoriju vairākos tūkstošos un pat miljonos. Vidēji ik gadu vairāki miljoni cilvēku noskatījušies vismaz vienu videospēļu turnīru. 80% skatītāju ir vecumā no 18 līdz 34 gadiem. Pateicoties jaunās paaudzes degsmei, balvu fondi un ienākumi palielinājās daudziem šā sporta veida pārstāvjiem. Liela daļa skatītāju turnīrus skatās, lai uzlabotu savas prasmes konkrētajā spēlē vai arī atpūstos no ikdienas stresa.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp