"Islāma valstij Horasānas provincē" bijusi veiksmīga nedēļa - ASV spēki izvesti, un pašu spridzinātājs-pašnāvnieks Kabulas lidostā ne vien parādījis "Taliban" sliktā gaismā, bet arī paķēris līdzi vairāk amerikāņu nekā pēdējo 10 gadu laikā. Kas ir šis "Islāma valsts" atzars un kāpēc tas var satraukt ne vien Afganistānu, bet visu pasauli?

Pagājušās nedēļas sprādzienā Kabulas lidostā gāja bojā ne vien 13 jauni amerikāņu karavīri, bet arī dramatisks skaits afgāņu civiliedzīvotāju – dzīvību zaudēja vairāk nekā 150 cilvēki. Neskatoties uz brīdinājumiem par terorakta iespējamību, Kabulas lidostā šaurā ejā starp kontrolpunktiem bija sapulcējies liels skaits cilvēku. Rezultātā piepildījās gan nežēlīgākās teroristu grupas sapnis, gan ASV un afgāņu ļaunākais murgs.

Vainu terorakta organizēšanā uzņēmās t.s. “Islāma valsts Horasānas provincē” jeb ISIS-K kaujinieki, kuri pirms gada izsludināja karu un teroraktu kampaņu gan pret Afganistānas valdību un “Taliban”, gan amerikāņiem – visi trīs tiek nosodīti par savstarpēju sadarbošanos. Tagad ISIS-K ir mobilizējuši ar talibiem un amerikāņiem neapmierinātos ekstrēmistus, tostarp urbānā terorisma ekspertus, ar mērķi sarīkot pēc iespējas asiņainākus uzbrukumus un lielāku haosu, lai beigu beigās izpostītajā zemē būvētu savu kalifātu.

Pārdzīvoja arī Trampa nomesto “visu bumbu māti”

Pēdējo piecu gadu laikā “Islāma valsts Horasānas provincē” tikuši salīdzinoši veiksmīgi apkaroti – ASV un sabiedroto spēki 2018. gadā ziņoja, ka ir

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X