Otrdien Igaunijas parlaments par jauno valsts prezidentu ievēlēja Nacionālā muzeja direktoru Alaru Karisu. Īsi pirms otrās balsošanas kārtas Kariss laikrakstam "Postimees" sniedza interviju, atbildot uz virkni neērtu jautājumu - par vakcinācijas pretinieku akciju, afgāņu bēgļu uzņemšanu, attiecībām ar Krieviju un Ķīnu, kā arī pašreizējo prezidenti Kersti Kaljulaidu.

- Ko jūs domājat par pirmdien notikušo pasākumu "Baltijas ceļš 2021"?

- Pēc profesijas esmu dabaszinātnieks [Kariss absolvējis Igaunijas Dabaszinātņu universitāti un pēc specialitātes ir biologs - red.] un uzskatu, ka vakcinācija ir nepieciešama. Pats esmu vakcinējies. Domāju, ka pie pretestības vainojams nepadarīts darbs kādā jomā. Cilvēki nezina ne vēstures piemērus, nedz arī orientējas pašreizējos datos par saslimstību. Tas, ka vakcīna var nepasargāt no inficēšanās, bija zināms jau agrāk. Bet vakcīna pavisam noteikti samazina riskus. Turklāt vakcīnas tiek attīstītas. Šī slimība atnāca pēkšņi, un varbūt ne visas vakcīnas darbojas tā, kā gribētos, bet zinātne ļoti ātri ieviesīs skaidrību un izstrādās tādas vakcīnas, kuru iespaids būs vēl pozitīvāks.

- Bet kā jūs domājat, vai "Baltijas ceļa" nosaukuma lietošana nav mūsu vēsturē ļoti nozīmīga notikuma piesavināšanās?

- Domāju, protams, ka tā ir. Man nepatīk, ka kaut kāda nesaistīta mērķa dēļ tiek nolaupīts mūsu tautai svarīgs datums, kam ir simboliska nozīme.

- Vai Igaunijai jāuzņem afgāņi?

- Uzskatu, ja mēs zem NATO "lietussarga" piedalījāmies šajā misijā

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X