Ko tikai šajos visai interesantajos laikos negadās lasīt internetā vai dzirdēt uz ielas: “Tā vakcīna indē cilvēkus!” “Tā pote cilvēkā ieliek čipsus!” “Tā šprice ir radioaktīva!” Savukārt viens no jaunākajiem: “Tā vakcinācija liek vīriešiem negribēt seksu un padara viņus neauglīgus!”

Šie atklājumi jau patiesībā nav nekas pārsteidzošs. Zinātnē jau iepriekš ir zināms, ka arī citi vīrusi var nonākt sēkliniekos un ietekmēt vīrieša auglību.

Lūk, viens piemērs: zinātnieki, pētot sēklinieku audus no sešiem pacientiem, kuri nomira no 2006. gada SARS-CoV vīrusa, atklāja, ka viņiem visiem bija pamatīgi bojātas sēklinieku šūnas un gandrīz nebija spermatozoīdu.

Zināms arī, ka cūciņa un Zikas vīruss var nokļūt sēkliniekos un izraisīt infekciju. Līdz pat 20% vīriešu, kas inficējušies ar kādu no minētajiem vīrusiem, piedzīvo problēmas ar spermatozoīdu skaitu un kvalitāti.

Varbūt tomēr vakcinēties?

Cits zinātnieku pētījums savukārt nes labas vēstis. Pētījumā, kurā piedalījās 45 vīrieši, atklājās, ka “Pfizer” un “Moderna” vakcīnas ir drošas un nekaitē vīrieša reproduktīvajai sistēmai. Lūk, vēl viens labs iemesls, kāpēc tomēr doties vakcinēties.

Protams, protams, pētījumiem jāturpinās, jo izanalizēto pētījuma dalībnieku skaits ir relatīvi mazs.

Ja tu esi vīrietis, kurš sasirdzis ar Covid-19 un piedzīvo sāpes sēkliniekos, vismaz apsver iespēju vērsties pie ārsta, jo vīruss varētu jau būt nonācis tavos sēkliniekos. Neviens taču negrib piedzīvot erektilo disfunkciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X