Pēdējās nedēļās Latvijā lielu rezonansi izraisīja mākslinieka Kristiana Brektes murālis uz Rīgas 40. vidusskolas sienas - "Veltījums Džemmai Skulmei".  Gleznojums saņēmis gan uzslavas, gan izraisījis pretreakciju - tik lielu, ka naktī uz 1. septembri tas tika sabojāts. Līdzīgas domstarpības par kādu mākslas darbu izcēlušās arī Maskavā, kur asās diskusijās iesaistījušās arī Krievijas lielākās šovbiznesa zvaigznes. 

Augusta vidū Maskavā tika uzstādīta šveiciešu mākslinieka Ursa Fišera (dz. 1973.) radītā skulptūra "Lielais māls #4" (2013-2014). Pirms nonākšanas Krievijas galvaspilsētā tā bijusi uzstādīta arī Ņujorkā, ASV, 2015. gadā un Florencē, Itālijā, 2017. gadā.

12 metrus augstā skulptūra uzstādīta pie kādreizējās HES-2 ēkas Maskavā, kas nu pārveidota par kultūras un mākslas centru.

Kultūras centra oficiālajā "Instagram" kontā mākslas darbs raksturots šādi: ""Lielais māls #4" ir veltīts cilvēka rokās esošās matērijas radīšanas un pārveidošanas akta izpratnei. Tā ir divpadsmitmetrīga no alumīnija izlieta kopija māla gabaliņam, ko autors mīcījis savām rokām. Šī kustība personificē pašu radošuma būtību, kuras procesā mākslinieks piešķir jaunu izskatu ne tikai matērijai, bet arī apkārtējai pasaulei. Darbs piesaista šo neatvairāmo impulsu, ko mēs visi piedzīvojām no bērnības, plaukstā iespiežot plastilīna gabalu - impulsu pārveidot elastīgu materiālu un piešķirt tam noteiktu formu. Darbs, monumentāls mērogā, pārvēršas par radošuma, cilvēka žesta vienkāršības un efektivitātes simbolu."

Mākslas darbs raisījis asas diskusijas sabiedrībā. Visasāko viedokli paudis Krievijas estrādes dīvas Allas Pugačovas vīrs, humorists Maksims Galkins, publiski nodēvējot mākslas darbu par "sūdu kaudzi".

"Lai man piedod Urss Fišers un fonds, kurš šo ir uzstādījis. Ja es pareizi saprotu, tad nav par nodokļu maksātāju naudu, bet gan privāts ieguldījums. Bet tas nenoliedz faktu, ka tas izskatās pēc 12 metrus augstas ne pārāk kārtīgas sūdu kaudzes."

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp