Gatavot plovu ir mēģinājis teju ikviens, bet bieži vien pūliņu rezultāts ir ķēpīga rīsu putra ar sausiem gaļas gabaliem. Kas tad jāņem vērā, lai pagatavotu izcili gardu plovu? Kādus Latvijā nopērkamos rīsus izvēlēties? Cik daudz ūdens pievienot? Kas ir zirvaks un cik ilgi tas jāvāra? Sniegsim izsmeļošas atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem.

Sāksim ar to, ka plova pagatavošanai nepietiek ar sastāvdaļu uzskaitījumu un “pliku” recepti, ir jāņem vērā daudzi svarīgi sīkumi un jānobriest gatavošanas procesam, noskaņojoties un iedomājoties, kā plovu gatavo Uzbekijā: bezgalīgas stepes, zilas debesis, jēru pulks un gans, kas nesteidzīgi rosās pie kūpoša kazana...

Kādu katlu un eļļu izvēlēties

Ideālā variantā gatavošanā izmanto kazanu – čuguna katlu ar biezām sienām, bet kvalitatīvs, moderns katls ar labu termoizkliedējumu var to aizstāt.

Plova pagatavošanai var izmantot šādas eļļas (prioritārā kārtībā): kokvilnas, saulespuķu, sezama vai kukurūzas. Galvenais šeit - eļļas viršanas temperatūra. Tai jābūt pēc iespējas augstākai. Tādēļ ieteicams izmantot tikai eļļu, kas domāta cepšanai (ar speciālu apzīmējumu uz iepakojuma), nevis salātu eļļu. Nevajadzētu pirkt eļļu, kuras nosaukums ir vienkārši "augu eļļa". Konkrēts eļļas daudzums ir atkarīgs no izvēlētās gaļas treknuma pakāpes: liesai gaļai – vairāk, treknai – attiecīgi mazāk.

Ja iespējams, eļļas vietā labāk izmanot “kurdjuku” – aitas astes taukus. Latvijā šis produkts ir reti pieejams, jo pārsvarā ir nopērkami tikai jaunie jēri, kuriem taukums vēl nav izveidojies. Tālāk skaidrosim, kas jāņem vērā, izvēloties plovam nepieciešamos produktus.

Vispirms sarūpē sastāvdaļas:

  • 200 ml eļļas;
  • 1 kg gaļas;
  • 0,5 kg sīpolu cepšanai;
  • 1 sīpols apbrūnināšanai;
KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest