Zādzības, slepkavība, laupīšana, izvarošana, dzimumtieksmes apmierināšana pretdabiskā veidā, ko paveikusi personu grupa. Šis ir noziegumu saraksts, par kuriem Oļegs Pjatņickis kopumā ir pavadījis 38 gadus dažādās Baltkrievijas un Igaunijas ieslodzījuma vietās līdz savai nosacītajai pirmstermiņa atbrīvošanai 2021. gada pavasarī.

1983. gada 13. decembrī Pjatņickim tika piespriests četru gadu cietumsods par laupīšanu. Pēc diviem gadiem viņš tika atzīts par vainīgu apsūdzībās par cietumā izdarītajām slepkavībām, zādzībām, izvarošanu, dzimumtieksmes apmierināšanu nedabiskā veidā un huligānismu. Par visiem šiem noziegumiem viņam tika piespriests 15 gadu cietumsods.

1992. gada rudenī tiesa atzina Pjatņicki vainīgu vēl vienā cietumnieka slepkavībā un viņam tika piespriests nāvessods.

Šis stāsts būtu beidzies citādi, ja 1993. gada 5. martā toreizējais Igaunijas prezidents Lennarts Meri nebūtu lēmis par nāvessoda aizstāšanu ar mūža ieslodzījumu slēgta tipa cietumā. Neskatoties uz to, ka 2002. gada rudenī Pjatņickis atkal nodarīja smagus miesas bojājumus citam ieslodzītajam, par ko viņam tika piespriests deviņu gadu cietumsods, viņš pēc vairākiem ieslodzījumā aizvadītiem gadu desmitiem tika uz brīvām kājām.

Ieradies uz sarunu ar žurnālistu, Pjatņickis bija tikpat mierīgs un atturīgs kā tad, kad šā gada aprīlī iznāca no Tartu cietuma. Plikpaurainais vīrietis ar drūmo pagātni sēdēja uz soliņa, miedzot acis spilgtajā saulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X