2020. gada beigās Igaunijas parlamentā tika apstiprināts likumprojekts, kas iemaksas pensiju otrajā līmenī padara brīvprātīgas, ļaujot iedzīvotājiem izņemt līdz šim uzkrātos līdzekļus. Daudzi septembri gaidīja ar aizturētu elpu, lai naudas uzkrājums pēc iespējas drīzāk ieripotu viņu bankas kontā.

Pirmā iespēja pieteikties uzkrātās naudas izņemšanai parādījās šī gada janvārī. Pirmajā pieteikumu saņemšanas posmā, kas ilga līdz 31. martam, vairāk nekā 160 000 cilvēku izteica vēlmi izņemt pensiju fondos uzkrātos līdzekļus. Pērn pieņemtā pensiju reforma paredzēja, ka pirmās izmaksas tiks veiktas septembrī. Taču daudziem iedzīvotājiem var nākties saskarties ar grūtībām.

Konts "neīstajā" bankā

Igaunijas pilsone Viktorija pirms vairākiem gadiem pārcēlās uz dzīvi Spānijā. Viņa sāka izmantot finanšu tehnoloģiju uzņēmuma "Revolut" pakalpojumus, jo tobrīd tas bija vienkāršāk nekā atvērt kontu bankā.

"Šajā kontā es saņemu algu, maksāju no tā rēķinus un veicu pirkumus," viņa stāsta. Taču tieši šis konts kļuvis par šķērsli pensiju 2.līmeņa uzkrājuma izņemšanai.

"Pēc pieteikuma iesniegšanas es saņēmu paziņojumu, ka man jānorāda cits konta numurs, jo "Revolut" neesot kredītiestāde. Kad jautāju, kā man rīkoties, ja man nav konta Igaunijas bankā un neplānoju to atvērt, man ieteica atvērt kontu jebkurā "īstā" ārvalstu bankā, lai es varētu saņemt savu naudu bez problēmām," sacīja Viktorija. Viņai tas šķiet dīvaini, jo uzņēmuma "Revolut" pārstāvji apgalvojot, ka tas Lietuvā esot licencēts kā banka, tāpēc nevajadzētu rasties problēmām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X