Viņi neatgriezās... Ne tikai Skrastiņš. Traģiskākās katastrofas sportā

Foto: Twitter: @CDCHistory
Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp

Kā skrien laiks! Liekas, ka vēl pavisam nesen neticējām un reizē cerējām. Neticējām, ka patiešām viss ir tik slikti, cerējām, ka visi nav gājuši bojā un ka starp dzīvajiem būs arī Kārlis Skrastiņš. Bet pagājuši jau desmit gadi kopš lidmašīnas katastrofas 2011. gada 7. septembrī pie Jaroslavļas, kurā gāja bojā „Lokomotiv” hokeja komanda un arī mūsu „Dzelzs vīrs” Kārlis Skrastiņš.

Tā bija pirmā tamlīdzīga sporta spēļu komandas bojāeja kopš 1993. gada, kas izraisījusi tik lielu rezonansi visā pasaulē, līdz 2016. gada 28. novembrim - ceļā uz Kolumbiju avarēja lidmašīna, kurā Brazīlijas futbola klubs “Chapecoense” devās uz pirmo Dienvidamerikas kausa izcīņas finālspēli ar Medelinas “Atletico Nacional”.

Kārlis Skrastiņš diemžēl nav pirmais no pazīstamajiem Latvijas sportistiem, kurš no lidojuma neatgriezās...

Līdz šim plaši zināmas bija četras futbola komandu bojāejas aviācijas katastrofās un tikai viena hokeja komandas bojāeja, bija dzirdēts par sešu Čehoslovakijas izlases hokejistu bojāeju virs Lamanša 1948. gada novembrī (daļa komandas jau bija Londonā un jau aizvadīja vienu no paraugspēlēm, vēl sešiem vajadzēja ierasties no Parīzes, taču lidmašīna sliktos laika apstākļos pazuda no radariem virs Lamanša un tās pēdas tā arī netika atrastas; Čehoslovakijas drošības dienests vēl ilgi pratināja pazudušo tuviniekus un izsekoja tos, pat ierobežoja darba iespējas, jo uzskatīja, ka tā ir inscenēta avārija, lai aizmuktu no valsts), par ASV daiļslidošanas izlases bojāeju 1961. gada februārī pie Briseles (šā iemesla dēļ pasaules čempionāts Prāgā tika atcelts), taču diemžēl ir bijis daudz vairāk negadījumu, kuros bojā gājušas veselas komandas vai vairāki savās valstīs zināmi sportisti. Daudzi nelaimes gadījumi neizskanēja pa visu pasauli, bet vai tāpēc bojā gājušo tuvinieku sāpes bija mazākas?

Maskavas VVS hokeja komandas sastāvā bija arī mūsu vārtsargs Harijs Mellups un aizsargs Roberts Šulmanis, par Hariju un arī par katastrofu netālu no toreizējās Sverdlovskas un tagadējās Jekaterinburgas jau rakstīju. Kārlis Skrastiņš ir trešais hokejists un piektais pazīstamais Latvijas sportists, kurš gājis bojā lidmašīnas avārijā.

1967. gadā avarēja lidmašīna Rīga – Liepāja, un tajā bija viens no labākajiem bokseriem bijušajā PSRS, pirmais Latvijas bokseris, kurš kļuva par PSRS čempionu, Imants Enkūzis (uzvarēja 1955. gadā svara kategorijā līdz 57 kg). Tas notika gada priekšpēdējās dienas rītā. Dispečers Liepājas lidostā bija ieteicis pilotam sēsties no jūras puses, jo vējš ieslīpi pūta no Rīgas puses. Lidmašīnas komandieris nolēma, ka vējš nav stiprs un tāpēc sēdīsies pa vējam. Apmēram četrus kilometrus pirms nosēšanās joslas noskaidrojās, ka lidmašīnas atrodas vēl pārāk augstu gaisā, un tāpēc tika nolemts izmest vēl vienu riņķi virs lidlauka.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu