Pirms 20 gadiem teroristu grupējums “Al Qaeda”, sapņojot sagraut “amerikāņu neiznīcināmības” mītu, šokēja visu pasauli ar neaizmirstamiem uzbrukumiem ASV teritorijā. Šodien grupējuma propagandas materiālos svinīgi izcelts, ka viņiem izdevies – tikai tagad graušanu turpina paši amerikāņi, turklāt jaunu teroristu plānu kalšanai viņi atbrīvojuši Afganistānu.

Šodien aprit 20 gadi kopš “Al Qaeda” teroraktos ASV nogalināja teju trīs tūkstošus cilvēku un izaicināja karu, kas Afganistānā ilga līdz pat šī gada augustam. Kaut gan viedokļi par ASV misijas motivāciju un sekmēm dalās, fakti ir nepielūdzami - “Al Qaeda” joprojām ir pazīstami visā pasaulē, afgāņu valdību veido cita teroristu grupa “Taliban”, un kara nogurdinātie iedzīvotāji joprojām aktīvi pievēršas ekstrēmistu ideoloģijai.

Kā 11.septembris aizveda amerikāņus uz Afganistānu

Vispirms īsam kontekstam – kāpēc Afganistāna? Diemžēl šis jautājums 20 gadu garumā nebija skaidrs pat pašiem afgāņiem. Vairums vienkāršo iedzīvotāju par 11. septembra teroraktiem pat neko nav zinājuši. Turklāt interneta un citos resursos klejo dažādas sazvērestības teorijas un spekulācijas, tostarp uzsverot, ka neviens no 11.septembra uzbrukumos tieši iesaistītajiem nebija afgānis – vairākums bija no Saūda Arābijas, taču citi no AAE, Ēģiptes un Libānas. Tomēr šeit izšķirošais faktors bija teroraktu organizācijas mītnes zeme.

Teroristu grupējumu “Al Qaeda” 1988. gadā dibināja Saūda Arābijas pilsonis Osama bin Ladens, un tam pievienojās vīri, kuri kara pieredzi guva cīņās pret PSRS okupāciju Afganistānā (līdzīgi kā “Taliban”). Taču par džihāda mērķi drīz kļuva ASV – tās tika vainotas Izraēlas izveidošanā un palestīniešu apspiešanā, kā arī vairāku Tuvo Austrumu diktatoru atbalstīšanā, nemaz nerunājot par kaitniecisko ietekmi uz musulmaņu pasaules morāli. Kopumā tieši ASV un rietumvalstis tika uzskatīti par galveno šķērsli svētajam plānam – izveidot vienotu islāma valsti ar konkrētu islāma likumu interpretāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X