1903. gadā ASV tika paveikts mūsdienās neiedomājamais – uz nāvi tika notiesāts cirka zilonis Topsija, kura sacēlās pret saviem nežēlīgajiem dresētājiem un vienu no tiem nogalināja. Par sodu Topsija tika nonāvēta ar elektrošoku. Tomēr viss nav tik vienkārši, proti, daudzi uzskata, ka Topsija bija upuris tā saucamajam “strāvas karam” starp izgudrotāju Nikolā Teslu un Tomasu Edisonu.

Sākotnēji lunaparka administrācija gribēja Topsiju publiski pakārt, tomēr nodoms pamatīgi saniknoja dzīvnieku tiesību aktīvistus, tāpēc tika izlemts ziloni nogalināt ar elektrošoku. Nāvessods tika izpildīts 1903. gada 4. janvārī.

Ceļā uz soda izpildes vietu Topsija it kā saprata, kas viņu sagaida, un kādā brīdī apstājās un vairs nebija piedabūjama kustēties. Tāpēc lunaparka darbinieki visus nāvessoda izpildei vajadzīgos elektrības kabeļus atvilka līdz nabaga zilonim. Nu Topsija paklausīja visām pavēlēm. Viņa pat pacēla kājas, lai darbinieki tām varētu uzmaukt kapara kurpes, kas vajadzīgas, lai elektrošoks labāk iedarbotos.

Lai pārliecinātos, ka Topsija tiešām nomirs, lunaparka darbinieki sākumā viņai iebaroja ar cianīdu apstrādātus burkānus. Kad viņa bija norijusi trešo burkānu, kāds esot nokliedzies: “Ir labi!”. Tajā brīdī caur ziloņa ķermeni izšāvās 6600 voltu liels strāvas trieciens.

Topsija šaušalīgi noraustījās un nokrita uz priekšu. Tomēr viņas mokas ar to vēl nebeidzās. Lai pārliecinātos, ka zilonis ir pienācīgi beigts, darbinieki apmeta ap Topsijas kaklu cilpu un desmit minūtes to cieši savilktu turēja.

Nākamajā dienā laikraksts “The New York Times” slavināja nāvessodu, nosaucot Topsiju par “lielu, cilvēkus slepkavojošu ziloni”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X