Kāds mūsu lasītājs jautā: “Vai zaļi - līdz galam nenogatavojušies - tomāti pirms konservēšanas ir obligāti iepriekš jānotur karstā ūdenī? Ir dzirdēts, ka, nepareizi pagatavoti, tie ir ne vien sīvi un negaršīgi, bet arī veselībai kaitīgi.” Vaicājām speciālistiem, vai zaļie tomāti tiešām ir kaitīgi veselībai? Kas būtu jāņem vērā, tos konservējot? Un kā zaļos tomātus iespējams nogatavināt mājas apstākļos?

“Durbes veltes” īpašniece Evija Kopštāle teic, ka zaļu tomātu konservēšana nav nekāda lielā māksla: “Tie nav jātur karstā ūdenī, jo līdz galam nenogatavojušos tomātus marinē, tos pasterizējot 75 grādos pēc Celsija apmēram 15-20 minūtes. Pasterizējot arī mainās zaļo tomātu garša. Mums ražotnē sanāk ļoti garšīgi, kraukšķīgi marinēti zaļie tomāti. Labākai garšas buķetei burciņās noteikti pievienojam ķiplokus un svaigus garšaugus: seleriju, pētersīļu lapas, piparus, smaržīgos piparus, lauru lapu. Kā konservantu izmantojam etiķi.”

Vai zaļi tomāti ir veselībai kaitīgi?

Komentē Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas katedras docente, vadošā pētniece Solvita Kampuse:

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest