Vai jaunieši šobrīd neriskē kļūt par "jaunajiem verteriem"?

"Iemīlējies Gēte" Foto: kadrs no filmas
Līga Kudiņa
CopyDraugiem X Whatsapp

Ar kādām dilemmām saskaras jauni cilvēki? Latvijā jauniešu pašnāvību skaits ir viens no augstākajiem Eiropas Savienībā. Kāpēc tas tā ir? Uz šo jautājumu skaidras atbildes nav. Viens aspekts, kas potenciāli var būt par iemeslu arī šādiem rādītājiem, ir fakts, ka Latvijai ir viena no augstākajām vietām pasaulē pēc mobinga izplatības un vardarbības skolās. Otrs aspekts – Latvijā ir vieni no lielākajiem alkoholisma rādītājiem.

Arī šķirto ģimeņu skaita ziņā Latvija nav zemākajās pozīcijās. Šie visi aspekti kopā vai katrs atsevišķi ir pietiekami būtiski, ja runājam par bērnu, pusaudžu un pat pieaugušu cilvēku psihiskās veselības saglabāšanu.

Tomēr šie pēdējie gadi, arī Covid-19 ierobežojumi, nedaudz liek aizdomāties par jauno paaudzi – kāda būs viņu nākotne. Kādu iespaidu uz jauniešu emocionālo veselību atstās pandēmijas uzliktie ierobežojumi un pārējie aspekti, kas jau tā ir caurvijuši mūsu ikdienu? Tiesa, pandēmija ir vēl viens faktors, kas psihiatriem uzliek papildu rūpes par bērnu un jauniešu jau tā trauslās emocionālās veselības saglabāšanu. Ierobežojumi, nespēja komunicēt ar vienaudžiem, pusaudžu vecuma krīze, mazkustīgāks dzīvesveids – tāds ir tas pamata komplekts, ar ko sastopas jaunietis.

Vai senāk ir bijušas tādas pašas problēmas? Atgriežoties nedaudz pagātnē, Johans Volfgangs Gēte sarakstījis darbu "Jaunā Vertera ciešanas". Pirms kāda laika tika uzskatīts, ka šis darbs var provocēt cilvēku izdarīt pašnāvību. Tas tikai apliecina, ka trauslākai, emocionālai būtnei vienmēr ir nepieciešams atbalsts no tuvinieka vai speciālista, kurš spēs noorientēt un parādīt dažādas iespējamas izejas savu sajūtu un emociju labākai izpratnei.

Kas tad ir grāmatas galvenais varonis? Verters ir jauns cilvēks, kuram ir grūti izveidot attiecības, jo viņš neizprot savas jūtas. Lotes jūtas pret Verteru ir vairāk platoniskas, savukārt Verters ir neprātīgi iemīlējies. Ar laiku Verteram arī parādās depresijas pazīmes, ko psihiatrijā dēvē par distīmiju. Visā tumsonībā, kas notiek, Lote ir kā saules, cerības stars. Pastāvīgi persistējošā distīmija liedz viņam būt laimīgam cilvēku vidū. Viņam piemīt arī šizoīdas iezīmes – nespēja pilnībā piedzīvot un izdzīvot emocijas. Viņš vienmēr stāv nomaļus, jo baidās atrasties tuvumā, bet tajā pašā laikā cenšas būt arī klātesošs. Kas ir lielākais Vertera traucēklis personības attīstībā? Nespēja izjust vilšanos par viņa iedomāto ideālu tēlu - Loti. Tas rezultējas arī nespējā sakārtot savu tālāko dzīvi. Viņa psihoastēniskais raksturs liek katru, pat labvēlīgi izteiktu norādījumu par varbūt ne tik labu rīcību uztvert kā nāvīgu sitienu, kas raidīts viņa virzienā. Viņā mītošais emocionālais konflikts starp distances ieturēšanu un saplūšanu ir ļoti manāms, un saprātīgam cilvēkam tas varētu būt par smagu izturams. Lote, būdama normāla sieviete, ļoti ātri nogurst no šādas komunikācijas, jo Verters viņā redz nevis dzīvu cilvēku, bet ideālu. Vai Verters, izdarot pašnāvību, uzņemas pilnu atbildību par savu rīcību? Daļa atbildības tiek nodota Alberta rokās, simboliski nošaujoties ar viņa ieroci.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu