"Man vienkārši vairs nav ticības nevienai valsts iestādei," savu situāciju TVNET apraksta Sofija*. Viņa uztic skarbu, teju neticamu stāstu par to, kā viņas nepilngadīgo meitu vairāku gadu garumā seksuāli izmantojis patēvs. Brīdī, kad šķita, ka murgs ir beidzies, un tiesa apsūdzēto vīrieti notiesāja, parādījās nākamā problēma - civillietā par saskarsmes tiesībām ar pāra kopīgajiem bērniem Sofijai uzlikts par pienākumu nodrošināt vīrietim saskarsmi ar atvasēm. Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 6.pantu valsts iestādēm primāri jāvadās pēc bērna interesēm. Vai tiešām saskarsme ar tēvu, kurš notiesāts par mazgadīga bērna seksuālu izmantošanu vairāku gadu garumā, ir bērna interesēs?

"Tikai tagad es saprotu, ka vairāku gadu garumā viņš vienmēr centās mani un meitu nostādīt vienu pret otru," atceras Sofija*. Pārim ir kopīgi bērni, taču meita Melānija* sievietei ir no iepriekšējām attiecībām.

"Tikai pēc attiecību izjukšanas un kad jau labu brīdi dzīvojām tālu prom, meita man atklāja, ka vīrs viņu ir seksuāli izmantojis, un ne jau vienu reizi vien, tas ir noticis vairākās epizodēs vairāku gadu garumā," pauž Sofija. Viņš mazgadīgo meiteni, kurai tobrīd bija 11 gadi, pavedis netiklībā, spiedis Melāniju apmierināt viņu orāli un pat esot bijuši izvarošanas gadījumi. Citās reizēs vīrietis esot licis meitenei pašapmierināties, kamēr pats uz to ir noskatījies.

Šādas darbības notikušas dažādās vietās. Gan ģimenes mājās, kamēr Sofija atradusies darbā, gan ārpus mājām, piemēram, mežā. To visu viņš paveicis, manipulējot ar mazo meiteni. Viņš esot stāstījis Melānijai dažādus melus, kas ar meiteni varētu notikt, ja viņa atteiktos iesaistīties minētajās darbībās, tāpat arī kas varētu notikt, ja viņa nolemtu kādam par to izstāstīt.

Sofijai šo gadu laikā nebija radušās aizdomas par notiekošo, jo vīrs prasmīgi manipulējis ne tikai ar Melāniju, bet arī viņu pašu. "Atceros gan epizodi, kas notika, kad jau bija iesniegta šķiršanās prasība. Melānija man iesāka stāstīt par kaut kādiem mistiskiem spēkiem, kas viņu apsēduši, taču daudz tālāk viņa netika, jo sarunu pārtrauca vīrs, dusmās bļaujot, lai viņa beidz fantazēt," viņa min. Sofija atklāti stāsta, ka tobrīd nav sapratusi, ko Melānija ar to domājusi, taču pēc tam, kad nāca gaismā patiesība, šī saruna viņai uzreiz atausa atmiņā.

*Vārdi mainīti cietušo identitātes nosargāšanai

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X