Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā (BMC), kur notiek iespaidīgi atklājumi cilvēka ģenētikā, virusoloģijā un vēža izpētē, kopš pandēmijas sākuma bez pārtraukuma tiek pētīts SARS-CoV-2 vīrusa genoma unikālais rokraksts. Bīstamā vīrusa izpētē kopumā ir iesaistīti vairāk nekā 10 zinātnieki - arī jaunās pētnieces Monta Brīvība un Ilze Elbere, kas nesen pabeigušas doktorantūras studijas. Pandēmija mainījusi akcentus abu zinātniskajās prioritātēs.

Latvija bija viena no pirmajām valstīm, kas sāka vīrusa genoma sekvencēšanu* un arī šobrīd globālā mērogā ir līderu pozīcijās - nedēļas laikā tiek izanalizēti 100 līdz 200 paraugi. Vieta, kur notiek vērienīgie pētījumi, atrodas Rīgas nomalē - Kleistos 20. gadsimta 90. gados celtā ēkā. Jaunās pētnieces Montu Brīvību un Ilzi Elberi, kas pievērsušās koronavīrusa izpētei, īsumā var raksturot kā "zinātnieces 24/7". Degsme, ar kādu viņas stāsta par profesijas aizkulisēm, ir lipīga - izrādās, pētniecība ir kā aizraujošs detektīvs, kurā katru dienu tiek atklātas jaunas "pēdas", kas ved ja ne gluži cilvēces glābšanas, tad atveseļošanas virzienā gan.

Paralēli koronavīrusam Monta pēta bērnu ļaundabīgos audzējus, lai atrastu specifisku terapiju, kas iedarbotos uz audzējiem ar konkrētām mutācijām, kā arī 2. tipa cukura diabēta pacientu ārstēšanas efektivitāti atkarībā no viņu genoma īpatnībām. Šobrīd viņa ir Genoma centra sekvencēšanas daļas vadītāja. Savukārt Ilze primāri pēta "mošķus, kas mums vēderā", proti, zarnu mikrobiomu un to, kā mūsos mājojošās baktērijas, vienšūņus un vīrusus izmantot savā labā. Un vēl viņas sirds deg par zinātnes komunikāciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X