Poļu ūdenslīdējs Jakobs Olševskis ir uzskatāms par cilvēku, kurš visvairāk reižu niris pie 1994.gadā traģiski nogrimušā prāmja "Estonia" vraka – to viņš ir darījis sešas reizes. Šobrīd viņš piedalās jaunākajā izpētes ekspedīcijā, esot viens no četru ūdenslīdēju komandas. Olševskis Igaunijas medijam “Postimees” norāda, ka visu, kas saistīts ar “Estonia”, viņš uztver kā dziļi personīgu jautājumu.

Ūdenslīdējam Jakobam Olševskim nav priekšstata, kādi tieši būs darba apstākļi 80 metru dziļumā pie kuģa vraka, jo jūrā darba apstākļus galvenokārt diktē laika apstākļi.

“Pats galvenais izaicinājums ir nevis dziļums, bet aukstais ūdens. Protams, atrodoties dzelmē, vraka iekšienē, ir savi riski, kas jāņem vērā. Ja to neskaita, citu lielu izaicinājumu nav,” stāsta ūdenslīdējs.

Darbu plāns Olševskim jau ir gatavs.

“Ir ļoti daudz interesantu vietu. Automašīnu klājs būs mūsu galvenais uzdevums, jo tā uzbrauktuve ir pavisam nokritusi,” norāda Olševskis, piebilstot, ka šobrīd esot ļoti piemēroti apstākļi, lai iekļūtu vraka iekšienē un novērtētu situāciju.

Olševskis gan jau vienreiz ir bijis “Estonia” vraka iekšpusē. Tas notika 2000.gada ekspedīcijas laikā. Toreiz uzbrauktuve bija gandrīz aizvērta. Starp uzbrauktuves malu un kuģa korpusu bija aptuveni metru plata sprauga.

“Es iekļuvu uz automašīnu klāja, bet man izdevās pavirzīties uz priekšu vien dažus metrus,” atceras Olševskis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X