Covid-19 pandēmija ir radījusi neparastu situāciju mūsu pasaulē, pie kuras mēs vēl cenšamies pierast. Nereti sev uzdodam jautājumu – kāda būs mūsu nākotne, it īpaši saistībā ar pandēmiju, sabiedrības polarizāciju un citām problēmām? Atbildes uz šiem jautājumiem intervijā portālam TVNET palīdzēja meklēt britu futurologs Dr. Īans Pīrsons.

- Īsumā rezumējot, kāda varētu būt sabiedrība mums apkārt pēc desmit gadiem – 2031. gadā?

- Mums priekšā ir ļoti liela izvēle. Mēs varam uzticēties zinātnei un uzlabot sev apkārt esošās tehnoloģijas, kā arī piekopt tāda veida politiku, kāda dominēja pirms 10-15 gadiem, kur centrā bija tolerance, patiesībā mēs varētu dzīvot fantastiskā pasaulē, kurā ienākumu līmenis līdz 2050. gadam dubultosies, vide būs labāka, jo lielāka uzmanība tiks pievērsta arī dabai.

Bet... Ja mēs izvēlēsimies doties pa polarizācijas ceļu, dzīvot burbuļos, klausīties tikai tajos viedokļos, kas mums ir patīkami, un paļauties uz cilvēkiem, kuri šajā laikā ir uzaudzējuši lielu ego, mēs aiziesim pa citu ceļu, kas aizvedīs uz tumšajiem laikiem. Tāpēc es to saucu par “jauno tumšo laiku”, jo tas nozīmē, ka cilvēki savas zināšanas izmetīs miskastē, dodot vietu dažādām dogmām.

Gan labējo ideju, gan kreiso ideju piekritēji visu, kas neatbilst viņu uzskatiem, var noraidīt tikai tāpēc, ka tas neatbilst viņu uzskatiem, lai gan šīs zināšanas var būt pierādītas zinātnē. Tieši zinātne ir kā sava veida ķīlnieks, jo zinātnē pierādītas idejas var būt nepatīkamas tikai tāpēc, ka tās neatbilst kāda uzskatiem.

Ja mēs atmetam jebko, kas ir sensitīvs, un sekojam ekstrēmajam ceļam, tas aizvedīs uz ļoti nepatīkamu nākotni.

Tieši tādēļ mums ir priekšā izvēle, pa kuru ceļu doties. Tas ceļš, kas var aizvest mūs uz patiesi labu un plaukstošu nākotni, mums ir deguna galā. Vienīgi mums ir jāsaprot, kādas ir problēmas, ar ko tikt galā, kā atgriezties pie tolerantas sabiedrības un pieņemt to, ka mēs visi esam cilvēki, neatkarīgi no viedokļiem.

Mēs šo prasmi esam pazaudējuši, un sods ir potenciāla iespēja aiziet pa ceļu, kas aizvedīs uz “jaunajiem, tumšajiem laikiem”. Laiks izvēlēties pareizo ceļu mums vēl ir.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X